Émilie on aihe, joka on kiinnittänyt ihmisten huomion ympäri maailmaa. Syntymisestään lähtien se on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua eri aloilla, niin politiikassa, kulttuurissa, tieteessä kuin yhteiskunnassa yleensä. Asiantuntijat ja tutkijat ovat tutkineet ja analysoineet tätä aihetta sen vaikutuksen ja seurausten ymmärtämiseksi. Lisäksi se on herättänyt suuren väestön kiinnostuksen synnyttäen keskusteluja ja pohdiskeluja eri alustoilla ja keskustelutiloissa. Tässä artikkelissa tutkimme Émilie:tä yksityiskohtaisesti, analysoimme sen tärkeimpiä näkökohtia ja tarjoamme laajan ja monipuolisen näkökulman tähän aiheeseen.
Émilie on Kaija Saariahon säveltämä ooppera vuodelta 2009. Libreton on kirjoittanut Amin Maalouf, ja teos sai kantaesityksensä Lyonin oopperassa 1. maaliskuuta 2010. Oopperan ainoan roolin kantaesityksessä esitti sopraano Karita Mattila, jolle teos on sävelletty. Myöhempiä esityksiä sovittiin Amsterdamiin ja Lontooseen.[1] Yleisradio ja Ranskan radio toteuttivat oopperan radioinnin 3. huhtikuuta 2010.[2]
Saariaho ja Mattila olivat kehitelleet ideaa yhden naisen teoksesta vuodesta 2001 saakka. Lopullisen aiheen Saariaho keksi vuonna 2007, ja sävellystyö valmistui kesäkuussa 2009. Teos kertoo ranskalaisen oppineen Émilie du Châtelet’n viimeisistä päivistä. Sen teemoja ovat miehen ja naisen välisen rakkauden ohella tiedon ja totuuden rakkaus. Saariahoa kiehtoi Émilie du Châtelet’ssa hänen ristiriitaisuutensa ja mittavat saavutuksensa aikana, jolloin naisten odotettiin vain hankkiutuvan hyviin naimisiin. Yksinäytöksisessä oopperassa on yhdeksän kohtausta:
Orkesterina on kamariorkesteri, johon kuuluu cembalo. Lisäksi sävellyksessä käytetään elektroniikkaa.[1]
Suomessa oopperan ensi-ilta oli 2. huhtikuuta 2015 Kansallisoopperassa.[3]