8. SS-ratsuväkidivisioona Florian Geyer

8. SS-ratsuväkidivisioona Florian Geyer on teema, joka on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja kulttuuristen ihmisten huomion läpi historian. Muinaisista ajoista nykypäivään 8. SS-ratsuväkidivisioona Florian Geyer on ollut tutkimuksen, keskustelun ja ihailun kohteena. 8. SS-ratsuväkidivisioona Florian Geyer:n merkitys nyky-yhteiskunnassa on kiistaton, sillä se on vaikuttanut jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin taloudesta populaarikulttuuriin. Tässä artikkelissa tutkimme 8. SS-ratsuväkidivisioona Florian Geyer:n eri puolia ja näkökulmia ja analysoimme sen merkitystä ja vaikutusta nykymaailmassamme.

8. SS-ratsuväkidivisioona Florian Geyer
Divisioonan tunnusriimu
Divisioonan tunnusriimu
Toiminnassa 1942–1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Waffen-SS
Aselajit Ratsuväki
Rooli partisaanien torjunta
Koko divisioona
Sodat ja taistelut Varsovan geton kansannousu
Budapestin taistelu
Komentajat
Tunnettuja komentajia Gustav Lombard
Bruno Streckenbach
Hermann Fegelein

8. SS-ratsuväkidivisioona Florian Geyer (saks. 8. SS-Kavallerie-Division „Florian Geyer“) oli Saksan Waffen-SS:n ratsuväkiyhtymä toisessa maailmansodassa.

SS-Ratsuväkiprikaati

Loppuvuodesta 1941 perustettiin Varsovan lähistöllä SS-ratsuväkidivisioona. Se osallistui Neuvostoliiton talvihyökkäyksen torjuntaan vuoden vaihteessa 1941-1942 ollen taisteluissa aina syyskuuhun 1942 saakka.[1]

Perustaminen

Se perustettiin 1942 SS-ratsuväkiprikaatista, jota täydennettiin 9000 saksalaista syntyperää olevalla miehellä (Volksdeutsche) Romanian Transilvaniasta. Divisioonaan kuului kolme SS-ratsuväkirykmenttiä, tykistörykmentti, tiedustelupataljoona, panssarintorjuntapataljoona ilmatorjuntapatteristo, pioneeripataljoona, viestipataljoona, täydennyspataljoona sekä rynnäkkötykkipatteri. Maaliskuussa 1944 divisioona nimettiin Florian Geyerin mukaan. Florian Geyer oli frankenilainen ylimys ja ritari, joka oli Martin Lutherin seuraaja. Hänet tunnetaan parhaiten johtajana talonpoikaissodassa (Bauernkrieg) vuosina 1522–1525.

Palvelus

Divisioona oli partisaanien vastaisissa tehtävissä rintaman takana muun muassa Brjanskissa ja Vjazmassa sekä Balkanilla, ennen kuin se siirrettiin Budapestiin, jossa se tuhoutui taistelussa puna-armeijaa vastaan.

Divisioonan 17. rykmenttiä käytettiin perustettaessa 22. SS-ratsuväkidivisioona Maria Theresia vuonna 1943.

Lähteet

Viitteet

  1. Mitcham, Samuel W. Jr. s. 149