Agathe von Siebold

Tässä artikkelissa tutkimme Agathe von Siebold:n vaikutusta modernin yhteiskunnan eri osa-alueisiin. Julkisuuteen ilmestymisensä jälkeen Agathe von Siebold on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua niin asiantuntijoiden kuin kansalaistenkin keskuudessa. Sen vaikutus on levinnyt eri aloille politiikasta ja taloudesta kulttuuriin ja viihteeseen. Seuraavilla riveillä analysoimme yksityiskohtaisesti, kuinka Agathe von Siebold on muuttanut tapaamme elää, ajatella ja suhtautua toisiimme.

Agathe von Siebold (5. heinäkuuta 18351. maaliskuuta 1909) on jäänyt musiikinhistoriaan Johannes Brahmsin nuoruudenrakastettuna.

Agathe von Siebold oli göttingeniläisen lääkärin Eduard von Sieboldin tytär. Hän tutustui säveltäjä Johannes Brahmsiin Göttingenissä vuonna 1858, ja he rakastuivat toisiinsa. Brahms kirjoitti Agathelle eräitä kauneimmista lauluistaan ja käytti hänen nimestään ottamiaan kirjaimia A-G-A-H-E mottona kahdessa sävellyksessään: Jousiseksteton op. 36 G-duuri ensimmäisessä osassa ja laulussaan naiskuorolle "Jungbrunnen" op. 44 nro 10.

Agathe von Sieboldin ja Johannes Brahmsin tiet kuitenkin erosivat lyhyen kihlauksen jälkeen. Agathen vuonna 1908 kirjoittamien lyhyiden muistelmien mukaan Brahms kirjoitti hänelle: "Rakastan sinua! Minun täytyy nähdä sinut uudestaan! Mutta kahleita en voi kantaa! Kirjoita minulle, onko minun taas tultava, suljettava sinut syliini, suudeltava sinua, sanottava sinulle, että rakastan sinua!"

Agathe von Siebold avioitui 1868 göttingeniläisen lääkärin Carl Schütten kanssa. Agathe tuhosi ennen avioliittoaan Brahmsilta saamansa kirjeet ja antoi Brahmsin hänelle lahjoittamat käsikirjoitukset pois. Johannes Brahms pysytteli lopun elämäänsä poikamiehenä.

Aiheesta muualla

Kirjallisuutta

  • Emil Michelmann: Agathe von Siebold, Johannes Brahms' Jugendliebe. Häntzschel, Göttingen, 1930.
  • Hans Küntzel: "Aber Fesseln tragen kann ich nicht". Johannes Brahms und Agathe von Siebold. Steidl, Göttingen, 2003. ISBN 3-88243-888-6.