Ahvenisto

Tässä artikkelissa perehdymme Ahvenisto:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen eri puolia ja ominaisuuksia, jotka tekevät siitä merkityksellisen nykyään. Ahvenisto on vaikuttanut yhteiskunnassa merkittävästi sen alkuperästä ajan kehittymiseen, ja se on vaikuttanut useille alueille ja synnyttänyt ristiriitaisia ​​mielipiteitä. Syvän ja yksityiskohtaisen analyysin avulla pyrimme ymmärtämään Ahvenisto:n tärkeyden nykyisessä kontekstissa, tutkimalla sen merkitystä kulttuurissa, politiikassa, tekniikassa ja muilla alueilla. Liity kanssamme tälle matkalle Ahvenisto:n universumin läpi, jossa löydämme sen vaikutuksen ja merkityksen nykymaailmassa.

Tämä artikkeli käsittelee Hämeenlinnan kaupunginosaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Ahveniston sijainti Hämeenlinnassa.

Ahvenisto on Hämeenlinnan 9. kaupunginosa. Sen kautta kulkee Ahvenistonharjun pitkittäisharju. Ennen Vanajan kunnan yhdistämistä Hämeenlinnaan harjulla kulki kuntien välinen raja.[1] Ahveniston alue, etenkin Ahvenistonjärven eteläpäässä sijaitseva uimaranta, on hämeenlinnalaisten suosima ulkoilualue.

Suosittu Ahveniston maauimala sijaitsee Ahveniston kaupunginosassa. Kuva kesäpäivän aamulta (26.7.2014).
Olympiarenkaat kahvilarakennuksen seinässä muistuttavat vuoden 1952 tapahtumista.

Kaupunginosa on vuosien saatossa kehittynyt monipuolista vapaa-ajantoimintaa ja liikuntamahdollisuuksia tarjoavaksi ulkoilualueeksi. Nykyään alueella sijaitsee muun muassa useita pururatoja ja lenkkipolkuja sekä talvisin hiihtoladut, ampumarata, uimaranta ja maauimala, sekä kaupungin ylläpitämä avanto ja sauna. Ahveniston, eli Apparan, maauimalassa uitiin vuoden 1952 olympialaisten Hämeenlinnassa kisatun nykyaikaisen viisiottelun uintiosuus. Lisäksi viisiottelun maastojuoksu ja miekkailu järjestettiin Ahveniston alueella.

Ahvenistonharjulla sijaitsevat myös Kanta-Hämeen keskussairaala, hautausmaa Ahveniston kappeleineen,[2] ortodoksinen kirkko,[3] TV-linkkimasto ja jonkin verran asuntoja.[4]

Osa perinteisesti Ahveniston alueella sijaitseviksi mielletyistä toiminnoista sijaitsee nykyisessä Pullerinmäen kaupunginosassa: esimerkiksi Ahveniston moottorirata, Rinkelinmäen jäähalli, hyppykäytöstä poistettu hyppyrimäki. [4]

Lähteet

  1. 9 Ahvenisto Hämeenlinnan kaupunki. Arkistoitu 22.2.2014. Viitattu 5.3.2014.
  2. Arkistoitu kopio hameenlinnanseurakunnat.fi. Arkistoitu 13.7.2018. Viitattu 13.7.2018.
  3. Ahveniston kirkko ort.fi. Viitattu 13.7.2018.
  4. a b Hämeenlinnan karttapalvelu (Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat, vaihtamalla karttapohjaa maastokartaksi saa esimerkiksi harjut ja maastonkorkeuskäyrät esille) Hämeenlinnan kaupunki, hameenlinna.fi. Viitattu 13.7.2018.