Tässä artikkelissa tutkimme Alipäästösuodatin:n aihetta ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Vuosien ajan Alipäästösuodatin on ollut tutkimuksen ja kiinnostuksen kohteena, koska se on merkityksellistä useilla eri aloilla, sekä henkilökohtaisella että ammatillisella tasolla. Kautta historian Alipäästösuodatin:llä on ollut perustavanlaatuinen rooli ihmiskunnan kehityksessä, ja se on vaikuttanut yksilöihin, yhteisöihin ja kulttuureihin ympäri maailmaa. Alkuperäistään nykytilanteeseensa Alipäästösuodatin on synnyttänyt keskusteluja, tutkimusta ja pohdintoja, jotka ovat auttaneet laajentamaan ymmärrystämme tästä aiheesta. Tässä mielessä on olennaista analysoida kriittisesti Alipäästösuodatin:n merkitystä nykyään ja sitä, kuinka sen läsnäolo edelleen muokkaa tapaamme, jolla olemme vuorovaikutuksessa ja toimimme nykypäivän yhteiskunnassa.
Alipäästösuodatin eli alipäästösuodin (eng. low-pass filter) on suodatinrakenne, joka päästää läpi matalataajuiset ja vaimentaa eli suodattaa korkeataajuiset signaalit.[1]
Alipäästösuodatinta on loivalla vaimennuksella yleisesti käytetty radiovastaanotinlaitteissa äänenvärinsäätimissä (Tone-säädin) ja audiopäätevahvistimissa erillisessä korkeiden äänten Treble-säätimissä. Niiden kytkentä perustuu yleisesti analogisen yksinapaisen RC-suodattimen kytkentään.
Suodatin voi olla komponenteilla toteutettu analoginen suodatin tai tietokoneella signaalia käsittelevä digitaalisuodatin.
Yksinkertainen analoginen RC-alipäästösuodatin voidaan toteuttaa vastuksen ja kondensaattorin jännitteenjakokytkennän avulla (kuvassa). Matalilla taajuuksilla kondensaattorin läpi kulkee vähän virtaa, jolloin vastuksen yli muodostuu vain pieni jännitehäviö ja signaali ei juurikaan vaimene. Korkeilla taajuuksilla kondensaattori näyttää lähes oikosululta, jolloin ulostulojännite on lähellä nollaa. Kuvan RC-piirin lähtö- ja tulojännitteen välillä vallitsee riippuvuus
Taajuus on alipäästösuodattimen ominaistaajuus.
Ensimmäisen asteen alipäästösuodattimen yleinen siirtofunktio on muotoa
ja toisen asteen siirtofunktio on muotoa
missä on Laplace-muuttuja ja suodattimen vaimennusvakio. Siirtofunktio voidaan myös kertoa vakiotermillä, mikäli suodatin sisältää vahvistusta tai vaimennusta. Tekemällä sijoitus saadaan lauseke, joka kertoo suodattimen siirtofunktion sinimuotoisille jännitteille kompleksilukuna. Kompleksiluvun itseisarvo kertoo lähtö- ja tulojännitteen amplitudien suhteen ja kompleksiluvun kulma kertoo signaalien välisen vaihesiirron. Sijoittamalla nähdään, että molempien siirtofunktioiden arvo on tasajännitteellä 1, toisin sanoen signaali pääsee vaimentumatta suodattimen läpi. Koska muuttuja on nimittäjässä, taajuuden kasvaessa lähtöjännite pienenee.
Useampiasteinen alipäästösuodatin saadaan rakennettua ensimmäisen ja toisen asteen siirtofunktioiden tulona. Käytännön kytkennöissä tämä voidaan toteuttaa kytkemällä peräkkäin erilaisia suodatinlohkoja.
Vaimennusvakion sijasta alan kirjallisuudessa käytetään myös hyvyyslukua Q ja vaimennuskerrointa . Näiden välillä vallitsee yhteys