Nykymaailmassa Alivaltiosihteeri:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe monille ihmisille. Alivaltiosihteeri on ilmiö, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi. Kautta historian Alivaltiosihteeri on ollut lukuisten keskustelujen kohteena ja se on synnyttänyt kaikenlaisia mielipiteitä ja teorioita. Tässä artikkelissa tutkimme Alivaltiosihteeri:n eri puolia ja analysoimme sen vaikutuksia ja vaikutusta jokapäiväisen elämämme eri puoliin.
Alivaltiosihteeri on useiden maiden hallinnossa toimiva johtava virkamies, joka toimii hallinnollisissa tehtävissä avustaen valtiosihteeriä tai ministeriä. Tyypillisesti alivaltiosihteeri on ministeriön, viraston tai vastaavan kakkoshenkilö.
Suomessa alivaltiosihteeri on valtioneuvoston kanslian, valtiovarainministeriön ja ulkoasiainministeriön virka, josta on määrätty kunkin ministeriön asetuksessa[1] tai työjärjestyksessä[2][3]. Esimerkiksi ulkoasiainministeriön työjärjestyksessä alivaltiosihteereistä määrätään seuraavaa:
Alivaltiosihteereillä on seuraavat vastuualueet:
- sisäiset ja ulkoiset palvelut (oikeuspalvelu, kansalaispalvelut, protokollapalvelut, hallintopalvelut ja talousyksikkö);
- ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Eurooppa, Venäjä ja Keski-Aasia;
- kauppapoliittiset asiat ja talousyhteistyö, Amerikka, Aasia ja Oseania; sekä
- kehitysyhteistyö ja kehityspolitiikka, Afrikka ja Lähi-itä
Alivaltiosihteeri
- käsittelee ministerin ja valtiosihteerin apuna vastuualueellaan valtiosihteerille kuuluvia tehtäviä,
- edistää ja sovittaa yhteen ulkoasiainministeriön ja muiden viranomaisten toimintaa kansainvälisten asioiden hoitamisessa,
- ohjaa ja sovittaa yhteen vastuualueensa toimintaa ja
- ratkaisee toimivaltaansa kuuluvat asiat.
Alivaltiosihteerin toimikausi on nykyisin enintään seitsenvuotinen.