Nykyään Alpo Ruuth on erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe laajalle väestöryhmälle. Kun yhteiskuntamme kehittyy ja kohtaa uusia haasteita, Alpo Ruuth:n teemasta tulee pohdinnan ja toiminnan keskipiste. Se on aihe, joka on läsnä kaikilla elämänalueilla, politiikasta popkulttuuriin, teknologian ja tieteen kautta. Tässä artikkelissa tutkimme Alpo Ruuth:n eri puolia ja sen vaikutuksia nykyiseen yhteiskuntaamme. Käsittelemme erilaisia näkökulmia, mielipiteitä ja tutkimustuloksia valottaaksemme tätä nykymaailmassa niin tärkeätä aihetta.
Alpo Armas Ruuth (17. maaliskuuta 1943 Helsinki – 24. toukokuuta 2002 Helsinki) oli suomalainen kirjailija, jonka teosten aihepiirinä ovat usein Helsingin Kallion ja Sörnäisten työläiskaupunginosat ja niiden asukkaat.
Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Alpo Ruuth toimi muun muassa myyjänä, autonapumiehenä ja suutarina. Hänen läpimurtoteoksensa Kämppä (1969) kuvaa 1950-luvun lopun Sörkän nuorisojengiä. Ruuthin kirjoissa käsitellään paljon yhteiskunnallisia aiheita, esimerkiksi Ruotsiin muuttoa (Kotimaa, 1974), armeijaa (Korpraali Julin, 1971) ja 1990-luvun alun lamaa (Kolme miestä Toyotassa, 1993).[1]
Läpimurtoromaanissaan Kämppä (1967) Ruuth käsitteli hänen omilla kotikulmillaan Sörnäisissä elävää poikasakkia. Teoksen päähenkilö Pera on monien Ruuthin romaanien tapaan vaatimattomista oloista lähtöisin oleva antisankari, jonka kehitystä ja epäonnistumisia romaanissa seurataan. Hänen vastapoolinaan on kieron pelin osaava Olli, joka hallitsee eteenpäin pyrkimisen taidon. Romaanissa kuvastuvat ryhmän sisäiset säännöt, jotka eroavat muun yhteiskunnan normeista. [2]
Alpo Ruuth käsikirjoitti Veli-Matti Saikkosen ohjaaman televisioelokuvan Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet (1977), jonka pääosaa näyttelee Vesa-Matti Loiri.
Toukokuussa 2018 Alpo Ruuth sai nimeään kantavan polun Helsingin Sörnäisiin.[3]