Andamaanilaiset kielet

Artikkelissa Andamaanilaiset kielet tutkimme tähän aiheeseen liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä sen merkitykseen nykyään. Analysoimme kuinka Andamaanilaiset kielet on vaikuttanut yhteiskuntaan ja miten se on kehittynyt ajan myötä. Lisäksi tarkastelemme erilaisia ​​näkökulmia ja mielipiteitä, jotka ovat olemassa Andamaanilaiset kielet:n ympärillä ja tarjoavat täydellisen ja tasapainoisen yleiskatsauksen tästä aiheesta. Koko artikkelin aikana syvennymme tiettyihin näkökohtiin, jotka auttavat ymmärtämään Andamaanilaiset kielet:n tärkeyttä ja vaikutusta eri alueilla. Kriittisen ja reflektoivan lähestymistavan avulla pyrimme tarjoamaan lukijoillemme täydellisen ja rikastuttavan näkemyksen Andamaanilaiset kielet:stä.

Andamaanilaiset kielet on kielikunta, johon kuuluvat Andamaanien alkuperäiskansojen kielet. Suurin osa niistä on kuitenkin hävinnyt, ja viimeistenkin puhujamäärät lasketaan yhteensä sadoissa. Useimmista hävinneistä kielistä on jäänyt vain sanaluetteloita ja monista ei mitään. Kielet voidaan jakaa kahteen ryhmään, Isojen-Andamaanien kieliin (Great Andamanese) ja Pienten-Andamaanien kieliin. Näitä on pidetty joskus myös eri kielikuntina, sillä yhteistä perussanastoa on kovin vähän.

Kielikunta jaetaan edelleen kahteen tai kolmeen alaluokkaan. Vaihteluväli johtuu siitä, että sentinelin kieltä ei ole luokiteltu.[1]

  • Pienten-Andamaanien kielet
    • önge (96 puhujaa vuonna 1997)
    • jarawa (300 puhujaa vuonna 2001)
  • Sentinel (mahdollisesti, yhteisö eristäytynyt, joten kieltä ei ole voitu tutkia, puhujien määrä 50–250)

Lähteet

  1. Andamanese Languages Sorosoro. Viitattu 9.7.2022. (englanniksi)