Seuraavassa artikkelissa aiomme sukeltaa Avoimen tiedon keskus:n kiehtovaan maailmaan. Sen alkuperästä sen vaikutukseen nyky-yhteiskuntaan, tutkimme kaikkia asiaan liittyviä seikkoja, jotka ympäröivät sitä. Uppoudumme sen historiaan, sen kehitykseen vuosien varrella ja sen merkityksellisyyteen eri alueilla ymmärtääksemme paremmin sen merkitystä nykymaailmassa. Tämän kattavan analyysin avulla pyrimme valaisemaan Avoimen tiedon keskus:tä ja tarjoamaan kokonaisvaltaisemman kuvan sen vaikutuksesta jokapäiväiseen elämäämme.
Avoimen tiedon keskus (Open Science Centre) on vuoden 2017 alussa toimintansa aloittanut Jyväskylän yliopiston erillislaitos, jossa työskentelee noin 80 henkeä.
Avoimen tiedon keskus on muodostettu Jyväskylän yliopiston kirjastosta ja Jyväskylän yliopiston tiedemuseosta (kulttuurihistoriallinen- ja luonnontieteellinen osasto).[1] Lisäksi se sai vastuulleen yliopistossa ilmestyvien lehtien kustantamisen.
Toiminnallisesti Avoimen tiedon keskus on jaettu kolmeen vastuualueeseen, joita ovat kirjasto, tiedemuseo ja avoin julkaiseminen. Perinteisten kirjasto- ja museotoimintojen lisäksi keskuksen tehtävänä on edistää tiedon avoimuutta.
Jyväskylän yliopiston yksiköiden oma julkaisutoiminta on aktiivista ja avointa, ja sitä ohjaavat JYU:n julkaisuperiaatteet. Yksiköt julkaisevat omia julkaisusarjojaan sekä itsenäisiä raportteja ja katsauksia tutkimustoimintaansa ja hankkeisiinsa liittyen. Lisäksi Avoimen tiedon keskus julkaisee kaikille yliopiston yhteisiä, avoimia verkkojulkaisusarjoja: