Barak

Barak-maailmassa on loputtomasti kiehtovia ja merkityksellisiä näkökohtia, jotka ansaitsevat tutkimisen ja ymmärtämisen. Barak on herättänyt lukemattomien ihmisten mielenkiinnon ja uteliaisuuden eri puolilla maailmaa sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen ajan kehitykseen. Rikas ja monipuolinen historia Barak on edelleen keskustelun ja keskustelun aihe useilla aloilla tieteestä ja teknologiasta populaarikulttuuriin ja taiteeseen. Tässä artikkelissa perehdymme Barak:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen alkuperää, vaikutusta ja merkitystä nykyään.

Barakin tai Deboran hauta Tel Kadeshissa

Barak (hepr. ‏בָּרָק‎) oli Vanhassa testamentissa mainittu kenraali. Hän oli Abinoamin poika ja naisprofeetta Deboran armeijan johtaja. Barak ja Debora kukistivat kanaanilaiskenraali Siseran joukot, jotka olivat sortaneet israelilaisia kahdenkymmenen vuoden ajan.

Taistelusta, jossa Deboran ja Barakin voittivat kanaanilaiset, kerrotaan Tuomarien kirjan neljännessä ja viidennessä luvussa. Näistä ensimmäinen on proosallinen ja jälkimmäinen ns. Deboran laulu runollinen. Debora antoi Barakille Herran käskyn kerätä kymmenentuhannen miehen joukon ja lähteä Taborinvuorelle. Barak saisi voittaa Siseran joukot Kisoninpurolla. Barak halusi kuitenkin Deboran tulevan mukaan, minkä seurauksena Barak ei saisi kuitenkaan kunniaa voitosta, vaan Siseran tappaisi nainen. Sisera pakeni kesken taistelun ja piiloutui keniläisen Haberin telttaan, jonne Haberin vaimo Jael tappoi Siseran telttavaarnalla.[1]

Uuden testamentin Heprealaiskirjeessä Barakia muistetaan yhtenä niistä, jotka kukistivat uskon voimalla valtakuntia[2].

Lähteet