Canterburyn tuomiokirkko

Nykymaailmassa Canterburyn tuomiokirkko on aihe, joka on saavuttanut ennennäkemättömän merkityksen. Alkuperäistään nykypäivään Canterburyn tuomiokirkko on ollut tutkimuksen, keskustelun ja kiistan kohteena eri aloilla. Johtuipa hänen vaikutuksestaan ​​yhteiskuntaan, talouteen, politiikkaan tai kulttuuriin, Canterburyn tuomiokirkko on jättänyt lähtemättömän jäljen historiaan. Tässä artikkelissa tutkimme Canterburyn tuomiokirkko:n eri puolia analysoimalla sen merkitystä, kehitystä ja vaikutuksia nykymaailmaan. Monitieteisen lähestymistavan avulla pyrimme ymmärtämään Canterburyn tuomiokirkko:n monimutkaisuutta ja sen vaikutusta jokapäiväiseen elämäämme.

Canterburyn tuomiokirkko
Cathedral and Metropolitical Church of Christ at Canterbury
Sijainti Canterbury
Koordinaatit 51°16′47″N, 1°04′59″E
Kirkkokunta Englannin kirkko
Rakentamisvuosi 1070–1834
Tyylisuunta romaaninen tyyli
gotiikka
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Canterburyn tuomiokirkko (engl. Canterbury Cathedral) Canterburyssa, Kentin kreivikunnassa, on maailmanperintökohde ja yksi Englannin vanhimmista kirkoista. Se on Canterburyn arkkipiispan tuomiokirkko.[1]

Historia

Katedraalin ensimmäinen arkkipiispa oli Pyhä Augustinus Canterburylainen, jonka paavi Gregorius I lähetti lähetyssaarnaajaksi Englantiin vuonna 597. Augustinus perusti katedraalin vuonna 602. Arkeologisissa kaivauksissa löydettiin ensimmäisen anglosaksisen tuomiokirkon perustukset, joka oli rakennettu roomalaisen tien päälle. Augustinus perusti myös benediktiiniläisluostarin kaupunginmuurien ulkopuolelle, jonne arkkipiispat haudattiin vuosisatojen ajan. Luostari ja läheinen Pyhän Martinin kirkko ovat osa maailmanperintökohdetta.

Arkkipiispa Thomas Becket lasimaalauksessa

Arkkipiispa Thomas Becket murhattiin katedraalissa 29. joulukuuta 1170, koska kuningas oli joutunut erimielisyyksiin piispan kanssa. Becketin jäännökset siirrettiin myöhemmin rakennettuun kappeliin, johon on haudattu myös Edvard Musta prinssi ja Henrik IV.

Anselm Canterburylaisen rakennuttama krypta

Geoffrey Chaucer kuvaa Canterburyn tarinoissa Becketin haudalle matkaavia pyhiinvaeltajia, joista saadut tulot riittivät katedraalin ja muiden rakennusten korjaamiseen.

Lähteet

Aiheesta muualla