Tämä asiakirja käsittelee Elif Şafak-aihetta eri näkökulmista, jotta voidaan tarjota kattava ja täydellinen näkemys tästä kiinnostavasta aiheesta. Sen historialliset näkökohdat, sen nykyiset vaikutukset sekä mahdolliset tulevaisuuden skenaariot analysoidaan. Monitieteisen lähestymistavan avulla tutkitaan eri näkökulmia, joista Elif Şafak on vaikuttanut tai voi vaikuttaa eri yhteyksissä. Samoin esitetään erilaisia asiantuntijalausuntoja ja tarjotaan kriittinen pohdiskelu Elif Şafak:n koko yhteiskunnalle aiheuttamista seurauksista ja haasteista. Tämän artikkelin tarkoituksena on myötävaikuttaa Elif Şafak:n analyysiin ja tietoiseen keskusteluun tarjoamalla elementtejä, jotka rikastavat ymmärrystä ja vuoropuhelua tästä aiheesta.
Elif Şafak (s. 25. lokakuuta 1971 Strasbourg, Ranska)[1] on brittiläis-turkkilainen kirjailija. Hänen teoksiaan on käännetty 56 kielelle.[2]
Şafak syntyi Ranskassa ja vietti nuoruutensa Espanjassa, mutta muutti myöhemmällä iällään Turkkiin. Şafak on myös tutkija ja hänellä on maisterintutkinto sukupuolentutkimuksesta ja filosofian tohtorin tutkinto pääaineenaan Contemporary Western Political Thought ja sivuaineenaan Middle Eastern Studies. Şafakilla on apulaisprofessorin virka Arizonan yliopistossa Near Eastern Studies -laitoksella. Social Scientists Institute palkitsi Şafakin lopputyön "The Deconstruction of Femininity Along the Cyclical Understanding of Heterodox Dervishes in Islam". Työ käsittelee islamia, naisia ja mystiikkaa.
Şafakin esikoiskirja Kem Gözlere Anadolu julkaistiin 1994. Hänen romaaninsa Pinhan (The Sufi) voitti Turkissa Mevlana-palkinnon vuonna 1998. Romaani Şehrin Aynaları (Mirrors of the City) saavutti laajan lukijakunnan ja toi hänelle "Union of Turkish Writers" -palkinnon vuonna 2000. Şafak voitti kaikki merkittävät kirjallisuuspalkinnot Turkissa alle 30-vuotiaana.
Şafakin romaani The Bastard of Istanbul toi hänelle Turkissa syytteen "turkkilaisuuden loukkaamisesta" vuonna 2006, sillä romaani käsitteli Armenian kansanmurhaa. Tuomiota ei kuitenkaan pantu käytäntöön näyttöjen puutteen vuoksi.
Şafakin teos 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World (suom. 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa) oli Booker-palkintoehdokkaana 2019.[3]
Şafak asuu puolet vuodesta Yhdysvalloissa ja kirjoittaa useisiin lehtiin niin siellä kuin Euroopassakin. Vuonna 2005 Şafak avioitui turkkilaisen journalistin Eyüp Canin kanssa.