Nykymaailmassa Eläinrata on saavuttanut rajat ylittävän merkityksen, ja siitä on tullut laajan yhteiskunnan kirjon kiinnostava aihe. Sen merkitys ilmenee eri aloilla politiikasta ja taloudesta kulttuuriin ja viihteeseen. Eläinrata on kiinnittänyt asiantuntijoiden, tutkijoiden, kriitikkojen ja suuren yleisön huomion synnyttäen keskusteluja, pohdiskeluja ja analyyseja, jotka pyrkivät ymmärtämään sen vaikutuksia ja vaikutuksia nykyään. Tässä mielessä tämän artikkelin tarkoituksena on syventää Eläinrata:n aihetta, tutkia sen monia puolia ja tarjota laaja ja täydellinen visio sen laajuuden ja merkityksen rajaamiseksi nykymaailmassa.
Eläinrata on astrologiassa ja tähtitieteessä maapallon ratatasoa eli ekliptikaa tähtitaivaalla ympäröivä vyöhyke, jonka alueella Aurinko, Kuu ja aurinkokunnan planeetat näennäisesti liikkuvat Maasta katsottuna.
Eläinradan keskiviiva eli ekliptika on taivaan päivantasaajaa eli ekvaattoria vastaan noin 23,5 asteen kulmassa, joka vastaa maan akselin kaltevuutta. Näin eläinrata ulottuu sekä eteläiselle että pohjoiselle taivaan pallonpuoliskolle.
Eläinrata jaetaan vanhastaan kahteentoista yhtä suureen osaan, niin sanottuihin eläinradan merkkeihin, jotka vastaavat 30 asteen kaaria ekliptikalla. Merkkijakoa ei nykyisin enää juuri käytetä tähtitieteellisissä yhteyksissä, mutta astrologisissa käsityksissä sillä on keskeinen merkitys. Eläinradan merkeillä on seuraavat vanhat nimet ja symbolit, jotka tunnetaan myös horoskoopeista:
Nämä merkit ovat saaneet nimensä samannimisten tähdistöjen mukaan, jotka noin 2200 vuotta sitten sattuivat likipitäen yhteen vastaavien merkkien kanssa. Merkit on kuitenkin pysyvästi määritelty niin, että Oinaan merkki alkaa kevättasauspisteestä. Tähtien asema suhteessa maapalloon on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa prekession ja muiden astronomisten ilmiöiden vuoksi, eikä ajanhetki 2200 vuotta sitten ole erityisasemassa nykyhetkeen tai muihin hetkiin verrattuna. Pikemminkin kyse on mielivaltaisesta valinnasta. Nykyaikaan mennessä tähdistöt ovat prekession vuoksi ehtineet siirtyä noin 30 astetta suhteessa Eläinradan merkkeihin, siten että nykyisin Oinaan merkki vastaa suunnilleen Kalojen tähdistöä, Härän merkki Oinaan tähdistöä jne. Lisäksi tähdistöt, toisin kuin Eläinradan merkit, ovat eri kokoisia, ja ekliptika kulkee myös Käärmeenkantajan tähdistön kautta, mutta sen mukaan ei ole nimetty Eläinradan merkkiä.[1][2][3]
Kuten muutkin tähdistöt, myös eläinradan tähdistöt ovat saaneet nimensä kirkkaimpien niiden alueella olevien tähtien muodostamista kuvioista, joiden on ajateltu muistuttavan jotain esinettä, ihmistä tai eläintä. Eläinrata tunnettiin jo yli 2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua Mesopotamiassa, missä se toimi symbolisena kalenterina, kun huomattiin, että tietyt vuosittaiset tapahtumat liittyivät auringon sijaintiin taivaalla.
Mesopotamiasta eläinradan tuntemus siirtyi Kreikkaan ja sitten Egyptiin, missä 100-luvulla jaa. tähtitieteilijä Ptolemaios määritteli nykyisin tuntemamme horoskooppimerkit.
Eläinrata on yksi astrologian peruskäsitteistä. Länsimaisessa astrologiassa se jaetaan kahteentoista tasan 30 asteen levyiseen vyöhykkeeseen eli merkkiin. Vyöhykkeet eivät ole kovin kiinteästi yhteydessä niitä vastaavien tähdistöjen todelliseen sijaintiin, sillä vyöhykkeiden paikat ovat peräisin ajalta noin 600 eaa., ja koska eläinradalla olevien tähdistöjen leveys vaihtelee. Maan prekession (akselin hitaan huojumisliikkeen) takia tähdistöt ovat siirtyneet lähes 30 astetta silloisilta paikoiltaan. Sideerisessä astrologiassa merkit on pyritty siirtämään lähelle samannimisten tähdistöjen nykyisiä paikkoja.
Henkilön aurinkomerkki, jota sanotaan usein myös horoskooppimerkiksi, määräytyy sen mukaan, missä Eläinradan merkissä aurinko astrologisten rajojen mukaan sijaitsi henkilön syntyessä. Merkkien nimiä käytetäänkin myös henkilöistä, jotka ovat syntyneet Auringon ollessa kussakin merkissä. Myös planeettojen sijainnin katsotaan astrologiassa vaikuttavan esimerkiksi henkilön persoonallisuuteen ja tulevaisuuteen.
Tähtitieteessä yleisin määritelmä eläinradalle on noin 8 asteen päähän ekliptikan molemmin puolin ulottuva vyöhyke, jonka leveys perustuu siihen, että planeetat, kaltevista ratatasoistaan johtuen, eivät kulje täsmälleen ekliptikaa pitkin. Eläinradan tuntemisesta on etenkin harrastelijatähtitieteilijöille se hyöty, että sen ulkopuolella oleva kirkas kohde ei voi olla planeetta.
Vuonna 1929 Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni IAU määritteli tähdistöjen viralliset rajat. Samalla osa Käärmeenkantajan tähdistöä tuli eläinradan alueelle. Aurinko on tämän tähdistön alueella 30. marraskuuta – 17. joulukuuta. Nykyisten tähdistörajojen mukaan Skorpioni on eläinradalla vain 7 asteen, mutta Neitsyt peräti 44 asteen levyinen.[1]
Eläinradan merkit jaetaan kolmeen eri laatuun vuodenaikojen vaihtumisen mukaisessa syklissä. Johtava laatu aloittaa aina yhden neljästä vuodenajasta, kiinteä laatu vakiinnuttaa tuon vuodenajan ja muuttuva laatu päättää kunkin vuodenajan.[5]
Oinas, Vaaka, Rapu, Kauris
Johtavia merkkejä ovat kevätpäiväntasauksen, syyspäiväntasauksen, kesäpäivänseisauksen ja talvipäivänseisauksen merkit. Oinas-Vaaka ja Rapu-Kauris.
Johtavat merkit merkitsevät niin luonnossa kuin ihmisen elämässäkin uuden kehitystason alkamista. Niille on ominaista toiminnallisuus, yritteliäisyys, halu etsiä uusia kanavia lahjojensa toteuttamiseen. Johtavat merkit ovat myös levottomia ja alttiita muutoksille. Vaikka kunnianhimoa on paljon, joustavuus tavoitteiden saavuttamisessa saattaa jäädä puutteelliseksi. Näillä merkeillä on myös tarve vaikuttaa ympäröivään maailmaan ja elää nykyhetkessä.
Johtava laatu tuo mukanaan päämäärätietoisuutta, halua toimia aktiivisesti ja olla edelläkävijä. Levottomuus ja taipumus ylilyönteihin ovat luonnollisia osia tämän laadun luonteenpiirteitä. Kunnianhimo voi olla hyvin voimakasta, mutta joustavuus tavoitteiden saavuttamisessa kaipaa usein kehittämistä.[6]
Härkä, Skorpioni, Leijona, Vesimies
Kiinteiden merkkien välityksellä aineellistetaan ja kiteytetään se energia, jonka johtavat merkit synnyttävät.
Henkilöt, joilla on paljon syntymäkartalla planeettoja kiinteissä merkeissä, hän on itsenäinen, voimakastahtoinen ja määrätietoinen. Kiinteille merkeille on tyypillistä ehdottomuus omissa näkemyksissä ja uskomuksissa, joten he eivät helposti hyväksy muiden mielipiteitä, jotka ovat ristiriidassa omien kanssa. Kompromissit eivät ole heille luontevia, eikä heidän ole helppo perääntyä vaikeista tilanteista.
Kiinteät merkit vahvistavat ja konkretisoivat johtavien merkkien luomaa energiaa. Tämä painotus ilmenee voimakastahtoisuutena, määrätietoisuutena ja asenteellisuutena. Kiinteä laatu integroi jokaisen elementin energian osaksi päivittäistä elämää. Omia näkemyksiäsi on hankala muuttaa ulkopuolisten argumenttien vaikutuksesta, ja tämä voi johtaa ikäviin pattitilanteisiin. Kiinteät merkit auttavat rakentamaan pysyviä ja turvallisia asioita niistä resursseista, jotka johtava laatu on tarjonnut.
Kaksoset, Jousimies, Neitsyt, Kalat
Kiinteitä merkkejä seuraavat muuttuvat merkit, koska niiden välityksellä muodon saaneet ja kiinteytyneet energiat muuntautuvat, yhdistyvät keskenään ja levittäytyvät laajemmalle alueelle.
Muuttuvat merkit astuvat kuvaan, kun on aika valmistautua siirtymään yhdestä aikakaudesta toiseen. Niille on luonteenomaista etsiä ja löytää virheitä ja toimimattomuutta oman laatunsa paikoilleen jämähtäneistä rakenteista. Sisäinen tarve löytää uusia tapoja toteuttaa itseään ohjaa muuttuvaa laatua jatkuvasti etsimään vaihtoehtoisia lähestymistapoja. Muuttuva laatu kykenee sopeutumaan helposti muuttuviin tilanteisiin, ymmärtää erilaisuuden merkityksen ja välittää huolta toisten hyvinvoinnista vaikeissa olosuhteissa. Heillä on kyky ymmärtää outoja ilmiöitä, joita monet perinteisiin ajattelumalleihin juuttuneet eivät ymmärrä. Muuttuvat merkit toimivat linkkinä ristiriitaisten ihmisten ja asioiden välillä. Kuitenkin jatkuva muutoksen etsiminen voi toisinaan johtaa päämäärättömyyteen ja energian jakautumiseen liian moneen suuntaan, jolloin fokus voi hämärtyä.
[8]
Tähtimerkit jaetaan elementtien mukaan maa-, tuli-, vesi- ja ilmamerkkeihin.[9]
Tuli | Maa | Ilma | Vesi |
---|---|---|---|
Oinas | Härkä | Kaksoset | Rapu |
Leijona | Neitsyt | Vaaka | Skorpioni |
Jousimies | Kauris | Vesimies | Kalat |
Tulielementin hallitsemat merkit tunnetaan intohimostaan, rohkeudestaan, energiastaan, innostuksestaan, rohkeudestaan ja elämänilostaan, joka usein johtaa heidät seikkailuihin ja luoviin hankkeisiin.[10]
Maaelementin merkit ovat kiinnittyneet elämän konkreettisiin ja käytännöllisiin puoliin, ilmentäen elementtinsä vakaita ja hoivaavia ominaisuuksia. Nämä merkit tunnetaan käytännöllisyydestään, luotettavuudestaan ja vahvasta yhteydestään fyysiseen maailmaan, ja ne menestyvät usein asioissa, jotka vaativat kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä.[10]
Ilmamerkit tunnetaan älyllisestä, kommunikatiivisesta ja sosiaalisesta luonteestaan. Tämä heijastaa heidän elementtinsä kevyttä ja dynaamista olemusta. Nämä merkit menestyvät usein ideoiden, ihmissuhteiden ja innovaatioiden parissa, tuoden raikasta ilmaa vuorovaikutuksiinsa ja ajatusprosesseihinsa.[10]
Vesielementin merkit ovat syvästi yhteydessä elementtiinsä. Jokaisessa astrologisessa merkissä vesi tuo mukanaan tunnesyvyyttä, vahvaa intuitiota ja kykyä syvään empatiaan ja yhteyteen.[10]