Tämä artikkeli käsittelee aihetta Fasistien suuri neuvosto, josta on tullut erittäin tärkeä nykyään. Fasistien suuri neuvosto on näkökohta, joka on kiinnittänyt laajan joukon ihmisiä aina akateemikoista ja alan asiantuntijoista tavallisiin ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita ymmärtämään sen vaikutusta ja merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Näillä linjoilla analysoidaan erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja Fasistien suuri neuvosto:een, tavoitteena tarjota kattava ja rikastuttava näkemys tästä aiheesta. Fasistien suuri neuvosto:n tärkeyttä eri yhteyksissä tarkastellaan perusteellisesti sen alkuperästä sen mahdollisiin seurauksiin, jotta voidaan edistää tämän aiheen täydellisempää ja syvempää ymmärtämistä.
Fasistien suuri neuvosto (ital. Gran Consiglio del Fascismo, kirjaimellisesti ”fasismin suuri neuvosto”, suomennettu myös suuri fasistineuvosto) oli Italiassa fasistien vallan aikana vuosina 1923–1943 toiminut päätöksentekoelin. Se perustettiin alkujaan tammikuussa 1923 kansallisen fasistipuolueen ylimmäksi päättäväksi elimeksi, mutta muutettiin 9. joulukuuta 1928 perustuslain muutoksella viralliseksi valtioelimeksi. Neuvoston itseoikeutettuna puheenjohtajana toimi diktaattori Benito Mussolini ja neuvosto kokoontui Palazzo Veneziassa Roomassa, samassa rakennuksessa kuin Italian hallitus.
Neuvostoon kuuluivat elinikäisinä jäseninä hallituksen johtaja (Capo del Governo) ja fasismin johtaja (Il Duce del Fascismo) Benito Mussolini sekä vuoden 1922 Rooman marssia johtaneet neljä quadrumviria. Neuvoston sihteerinä toimi kansallisen fasistipuolueen puoluesihteeri. Muut jäsenet olivat parlamentin, ministeriöiden, korporaatioiden ja kuninkaallisen akatemian edustajia sekä Mussolinin vapaasti nimittämiä muita henkilöitä, joista viimeksi mainituilla oli kolmen vuoden jäsenyys neuvostossa.
Neuvostolla oli valta nimittää jäsenet useimpiin muihin valtioelimiin sekä puolueen korkeimpiin virkoihin. Se saattoi myös periaatteessa suositella kuninkaalle pääministerin erottamista. Liittoutuneiden noustua maihin Sisiliassa Fasistien suuri neuvosto piti 24.–25. heinäkuuta 1943 välisenä yönä kokouksen, jossa se oikeusministeri Dino Grandin aloitteesta äänin 19–8 päätti ehdottaa kuningas Viktor Emanuel III:lle Mussolinin erottamista, mikä myös toteutui. Neuvosto lakkautettiin 2. elokuuta annetulla kuninkaallisella määräyksellä.