Frombork

Tässä artikkelissa tutkimme Frombork:n vaikutusta nykyiseen yhteiskuntaamme. Frombork on osoittautunut erittäin tärkeäksi ja laajaa yleisöä kiinnostavaksi aiheeksi, koska sen vaikutus ulottuu jokapäiväisen elämän eri puolille. Ajan mittaan Frombork:llä on ollut ratkaiseva rooli kulttuurimme kehityksessä, suhteessamme muihin ja teknologian kehitykseen. Yksityiskohtaisen analyysin avulla tutkimme, kuinka Frombork on muokannut käsitystämme maailmasta ja kuinka sen läsnäolo vaikuttaa elämäämme nykyään. Tämä tutkimus auttaa meitä ymmärtämään paremmin Frombork:n merkitystä ja laajuutta nykymaailmassa.

Frombork
saks. Frauenburg
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Frombork

Koordinaatit: 54°21′N, 19°41′E

Valtio  Puola
Voivodikunta Warmia-Masuria
Piirikunta Braniewo
Perustettu 1200-luvulla
Kaupunkioikeudet 1310
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 7.59 km²
Väkiluku (2014) 2 467
 – Väestötiheys 325 as./km²









Frombork (saks. Frauenberg) on noin 2 500 asukkaan kaupunki Pohjois-Puolassa Veikselinhaffin rannalla. Kaupunki sijaitsee Braniewon piirikunnassa, Warmia-Masurian voivodikunnassa.

Tähtitieteilijä Nikolaus Kopernikus eli kaupungissa 1500-luvun alussa, ja sai siellä valmiiksi kuuluisan heliosentrisen teorian, jonka hän myöhemmin julkaisi teoksessaan De revolutionibus orbium coelestium.[1] Kaupungissa sijaitsee nykyään Kopernikuksen museo, jossa on näytteillä muun muassa Kopernikuksen käyttämiä tutkimusvälineitä.[1][2] Arkeologit löysivät vuonna 2005 Nikolai Kopernikuksen haudan kaupungissa sijaitsevasta goottilaisesta tuomiokirkosta. Löytö varmistettiin todeksi DNA-testillä vuonna 2008. Monet kaupungin vanhat asuinrakennukset ovat merkittäviä nähtävyyksiä.[1] Kaupungissa järjestetään vuosittain elokuussa kansainväliset urkumusiikkifestivaalit.[1]

Ystävyyskaupungit

Lähteet

  1. a b c d Ari Taipale: Pitkin poikin Puolaa, s. 69. Tallinna-kustannus Oy, 2006. ISBN 9789525293364.
  2. Nicolai Coperniki Musaeum in Fromborence (englanniksi)
  3. Miasta partnerskie (puolaksi)

Aiheesta muualla