Gdańskin kaupunginmuuri

Nykymaailmassa Gdańskin kaupunginmuuri:stä on tullut yhä tärkeämpi ja merkityksellisempi aihe. Olipa kyseessä teknologia, terveys, politiikka tai kulttuuri, Gdańskin kaupunginmuuri on kiinnittänyt asiantuntijoiden, tutkijoiden ja suuren yleisön huomion. Gdańskin kaupunginmuuri:n vaikutus on tuntunut monilla jokapäiväisen elämän osa-alueilla, mikä on synnyttänyt keskustelua, kiistoja ja merkittäviä edistysaskeleita eri aloilla. Tässä artikkelissa tutkimme Gdańskin kaupunginmuuri:n vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan ja sen mahdollisia vaikutuksia tulevaisuuteen.

Gdańsk vuonna 1687

Gdańskin kaupunginmuuri on pääosin purettu entinen puolustusvarustus Gdańskin vanhankaupungin ympärillä Puolassa.

Keskiaikainen muuri

Keskiaikasta muuria

Gdańskin ympärille rakennettiin puinen puolustusmuuri 1200-luvulla. Saksalainen ritarikunta tuhosi muurin vallatessaan kaupungin vuonna 1308. Kaupungin ympärille alettiin rakentaa kivimuuria 1300-luvun puolivälissä ja sen yhteyteen rakennettiin ritarikunnan linna. Muuri ja sitä ympäröinyt vallihauta valmistuivat 1379.[1]

Seuraavalla vuosisadalla kaupunki laajeni muurin ulkopuolelle, joten muuria piti laajentaa. Muurin tehtiin lisää portteja kaupungin kasvaessa ja kaupan vilkastuessa. Lisäksi ajan myötä muuria vahvistettiin matalammalla ulkomuurilla sekä uusilla torneilla. 1500-luvun lopulla tykistön kehitys johti vanhasta muurista luopumiseen ja uuden vahvemman puolustusvarustuksen rakentamiseen.[1] Iso osa muurista on purettu. Osia siitä, etenkin muurin portit, on yhä nähtävissä.

Uudempi puolustusmuuri

Osa bastionia

Gdańsk kutsui 1500-luvun lopulla hollantilaisia arkkitehtejä suunnittelmaa kaupungille uutta muuria kehittynyttä sodankäyntiä vastaan. Alankomaiden tasavaltaa pidettiin johtavana puolustusarkkitehtuurin maana kahdeksankymmenvuotisen sodan vuoksi.[2]

Hollantilaiset suunnittelivat kaupungille bastionilinnoituksen, jonka rakentamiseen meni useita vuosikymmeniä. Motławaan rakennettiin kivipato, jolla sai joen tarvittaessa tulvimaan kaupungin ulkopuolelle. Samalla vanhaa kaupunkia modernisoitiin hollantilaiseen tapaan.[2] Linnoitusta alettiin purkaa 1920-luvulla. Sen vallihautoja on täytetty ja vain osia linnoituksesta on jäljellä.

Lähteet

  1. a b Gdańsk – City defensive walls medievalheritage.eu. Viitattu 26.2.2020. (englanniksi)
  2. a b The Lower City and fortifications gdansk.pl. Arkistoitu 26.2.2020. Viitattu 26.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla