Grudziądz

Tämän päivän artikkelissa perehdymme Grudziądz:een, aiheeseen, joka on herättänyt niin asiantuntijoiden kuin harrastajienkin huomion. Keskitymme Grudziądz:een, tutkimme sen alkuperää, sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan ja sen tulevaisuuden mahdollisuuksia. Grudziądz on ollut jatkuvan keskustelun ja analyysin kohteena ensimmäisestä esiintymisestään tämän päivän merkitykseen, ja tässä artikkelissa pyrimme valaisemaan sen monia puolia. Näillä sivuilla perehdymme sen merkityksiin, seurauksiin ja mahdollisiin haasteisiin tavoitteenamme tarjota kattava ja rikastuttava näkemys Grudziądz:stä. Joten jos olet kiinnostunut oppimaan lisää tästä aiheesta, liity meihin tälle löytö- ja pohdiskelumatkalle.

Grudziądz
Grudziądzin joenrantaa
Grudziądzin joenrantaa
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Grudziądz

Koordinaatit: 53°29′33″N, 18°46′34″E

Valtio Puola
Voivodikunta Kujavia-Pommeri
Hallinto
 – Pormestari Robert Malinowski
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 57,8 km²
Väkiluku (2019)  (arvio) 94 368
 – Väestötiheys 1 632,7 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2









Grudziądz (saks. Graudenz) on piirikuntatason kaupunki Kujavia-Pommerin voivodikunnassa Pohjois-Puolassa. Vuoden 2019 arvion mukaan siellä asui 94 368 asukasta[1]. Grudziądz on myös Grudziądzin piirikunnan hallinnollinen keskus, vaikkei siihen kuulukaan.

Grudziądz sai kaupunkioikeudet 1291. Sen jälkeen se oli vuoroin Preussin, vuoroin Puolan hallinnassa. 1900-luvulla Grudziądz oli maineikas ratsuväen tukikohta. Vuonna 1939 saksalaiset valloittivat sen ja perustivat sinne keskitysleirin. Vuoden 1945 taisteluissa 60 prosenttia kaupungista tuhoutui.

Lähteet

  1. Grudziądz citypopulation.de. Viitattu 17.9.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla

Entinen jesuiittakoulu, nykyinen kaupungintalo