Nykymaailmassa Gustaf Ållon on aihe, josta on tullut yhä tärkeämpi. Poliittisella, sosiaalisella, tieteellisellä tai kulttuurisella alalla Gustaf Ållon on kiinnittänyt ihmisten huomion kaikilta elämänaloilta. Sen vaikutus on tuntunut merkittävästi jokapäiväisen elämän eri osa-alueilla ja se on synnyttänyt keskustelua, pohdintaa ja toimintaa. Tässä artikkelissa tutkimme Gustaf Ållon:een liittyviä eri näkökohtia analysoimalla sen vaikutuksia, alkuperää, kehitystä ja tulevaisuuden näkymiä. Ei ole epäilystäkään siitä, että Gustaf Ållon on merkinnyt käännekohtaa yhteiskunnassamme, ja sen laajuuden ymmärtäminen on välttämätöntä nykyisen kontekstin ja mahdollisten seurattavien trendien ymmärtämiseksi.
Gustaf Ållon (Ollon) (1646–1704) oli ruotsalainen tullikamreeri ja virsirunoilija.
Ållon oli kotoisin Vikbolandetista, Itä-Götanmaalta. Käytyään koulun Linköpingissä hän pääsi valtaneuvos Knut Kurckin palvelukseen Ollonön (Ållonön) kartanoon, jonka mukaan hän lienee saanut sukunimensä. Vuonna 1683 hänet mainitaan Tukholman linnankirjuriksi ja erään perukirjan mukaan vuodelta 1692 hänen arvonsa oli kamreeri. Viimeiset vuotensa hän toimi Suuren Meritullin (Stora sjötullen) palveluksessa.
Ållon kirjoitti ja käänsi virsiä. Useita hänen kirjoittamiaan tai kääntämiään virsiä julkaistiin 1694 ilmestyneessä ns. karoliinisessa virsikirjassa, mutta vasta hänen kuolemansa jälkeen selvisi, että hän oli virsien tekijä, kun hänen ystävänsä löysivät hänen jälkeensä jättämiensä paperien joukossa hänen omakätisesti kirjoittamiaan virsitekstejä.[1]
Ruotsin vuoden 1819 virsikirjassa oli viisi hänen kirjoittamaansa ja kolme hänen kääntämäänsä virttä. Muutama hänen kirjoittamansa tai ruotsiksi kääntämänsä virsi on edelleen käytössä Ruotsissa ja Suomessa:
Ållonin kirjoittamat ja kääntämät virret suomenkielisissä virsi- ja laulukirjoissa
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virsikirja
Käännökset
Käännökset