Hämäläis-Osakunnan Laulajat

Nykyään Hämäläis-Osakunnan Laulajat on aihe, jota käsitellään ja tutkitaan laajasti eri alueilla. Sen merkitys on kasvanut viime vuosina, ja siitä on keskusteltu akateemisissa, poliittisissa ja sosiaalisissa piireissä. Hämäläis-Osakunnan Laulajat on kiinnittänyt asiantuntijoiden ja kansalaisten huomion ja herättänyt kasvavaa kiinnostusta ymmärtää sen vaikutukset ja seuraukset. Tässä artikkelissa tutkimme Hämäläis-Osakunnan Laulajat:n aihetta perusteellisesti, käsittelemme sen eri puolia ja tarjoamme yksityiskohtaisen analyysin sen vaikutuksista tämän päivän yhteiskuntaan. Monitieteisen lähestymistavan avulla pyrimme valaisemaan Hämäläis-Osakunnan Laulajat:n keskeisiä puolia ja analysoimaan sen merkitystä nykymaailmassa.

Hämäläis-Osakunnan Laulajat, HOL, on vuonna 1929 perustettu Suomen vanhin akateeminen sekakuoro. Kuoro esittää musiikkia laidasta laitaan ottaen vaikutteita eri aikakausista ja tyylilajeista. Kuorossa on noin 45 laulajaa, joista suurin osa on Helsingin yliopiston opiskelijoita. HOL on musiikillinen koti myös monelle ulkomaalaiselle opiskelijalle. Viime vuosina HOL on kantaesittänyt ahkerasti nimikkosäveltäjiensä Alex Freemanin ja Matthew Whittallin sekakuoroteoksia. Kuoro esiintyy säännöllisesti niin Helsingissä, Hämeessä kuin ulkomaillakin. Syksystä 2000 lähtien kuoroa on johtanut Esko Kallio.

80-vuotisjuhlavuonnaan 2009 HOL julkaisi kuudennen äänilevynsä "Lehdellä - Among the Leaves", joka koostuu pääosin tuoreen kuoromusiikin ensiäänityksistä. Säveltäjinä levyllä ovat Jarmo Parviainen (1928–1994), Juho Miettinen (s. 1978), Alex Freeman (s. 1972) ja Matthew Whittall (s. 1975). "Lehdellä" valittiin Vuoden kuorolevyksi 2009 ja oli ehdolla Emma-palkinnon saajaksi sarjassa Klassinen albumi.[1]

HOL:n tuorein äänilevy on toteutettu yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. "Ajan aallot – sekakuoromusiikkia romantiikan ajan Helsingistä" sisältää unohtunutta varhaista suomalaista sekakuoromusiikkia Fredrik Paciuksen lauluista 1840-luvulta Oskar Merikannon kuoroteoksiin 1900-luvun alkuvuosilta.

Vuoden 2009 Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa Hämäläis-Osakunnan Laulajat sai korkeimman mahdollisen arvostelun eli kolme kultaleimaa.

Lähteet

  1. (Arkistoitu – Internet Archive)

Katso myös

Aiheesta muualla