Tässä artikkelissa aiomme sukeltaa Herman Dooyeweerd:n kiehtovaan maailmaan ja tutkia sen eri puolia ja olennaisia näkökohtia, jotka tekevät siitä yleisen edun. Alkuperäistään nykypäivään Herman Dooyeweerd on ollut tutkimuksen, keskustelun ja kiistan kohteena, mikä on herättänyt ihmisten uteliaisuutta ja kiehtovuutta ympäri maailmaa. Näillä linjoilla uppoudumme sen historiaan, ominaisuuksiin ja kehitykseen tarkoituksenamme tarjota kattava ja rikastuttava näkemys Herman Dooyeweerd:stä ja kutsua lukijaa pohtimaan ja syventämään ymmärrystään.
Herman Dooyeweerd (7. lokakuuta 1894 Amsterdam – 12. helmikuuta 1977 Amsterdam) oli alankomaalainen kristitty filosofi, joka loi uuden filosofisen lähestymistavan nimeltä kosmonominen filosofia. Hän toimi oikeusfilosofian professorina Vrije Universiteit Amsterdamissa.
Dooyeweerd oli yksi 1900-luvun omaperäisimmistä filosofeista. Dooyeweerd on teoksissaan De Wijsbegeerte der Wetsidee (1935–1936) ja sen englanninkielisessä laitoksessa A New Critique of Theoretical Thought I - IV (1954–56) pyrkinyt osoittamaan, että tieteellinen ajattelu kaikkein täsmällisimmissäkin muodoissaan edellyttää aina ideaa maailmankaikkeuden alkuperästä, sen kokonaismerkityksestä ja sen perimmäisestä yhteydestä. Näitä kokonaisvaltaisia ideoita ei ole mahdollista saavuttaa tieteellisen tutkimuksen avulla, vaan ne ovat tieteellisen tutkimuksen edellytyksiä.lähde?
Dooyeweerdin lähtökohtana on ajatus, että Jumalan luoma maailmankaikkeus on lainalaisuuksien hallitsema. Tästä nimi kosmonominen filosofia. Dooyeweerd oletti, että maailmankaikkeuden lainalaisuudet jakautuvat 15 redusoimattomaan aspektiin: numeerinen (lukumäärä), spatiaalinen (tila), kinemaattinen (liike), fysikaalinen (energia), biologinen (elämä), psyykkinen (havainto, tunne), historiallinen (valta), looginen, kielellinen, sosiaalinen, esteettinen, moraalinen, juridinen ja pistinen (uskon) alue.[1]
Dooyeweerdin mukaan länsimaisen historian kulttuuri ja ajattelu on ohjautunut "uskonnollisten perusmotiivien" kautta, jotka hän jakaa neljään:lähde?
Dooyeweerd perustaa oman filosofiansa kristilliselle motiiville, eikä hän katso voitavan yhdistää sitä muihin motiiveihin.[2] lähde tarkemmin?