Iberianvuoret

Tässä artikkelissa tutkimme Iberianvuoret:n eri puolia tavoitteena tarjota lukijalle täydellinen ja yksityiskohtainen analyysi tästä aiheesta. Sen alkuperästä sen merkitykseen nykyään, sen vaikutuksen kautta yhteiskunnan eri osa-alueisiin, uppoudumme matkaan, jolla käsittelemme sen monia puolia. Yhdistämällä historiallista dataa, ajankohtaisia ​​teorioita ja konkreettisia esimerkkejä pyrimme tarjoamaan kattavan näkemyksen, joka mahdollistaa perusteellisen ymmärryksen Iberianvuoret:n merkityksestä nyky-yhteiskunnassa. Olipa kyseessä henkilö, käsite, päivämäärä tai mikä tahansa muu kiinnostava elementti, tavoitteenamme on tarjota lukijalle tarvittavat työkalut, jotta he voivat sukeltaa Iberianvuoret:n kiehtovaan maailmaan ja ymmärtää sen merkityksen nykyään.

Iberianvuoret Espanjan koillisosassa punaisella rajattuina.

Iberianvuoret[1] (esp. sistema Ibérico) on hajanainen vuorijono tai vain yhteisnimitys Koillis-Espanjan vuoristoille. Se on osa Iberian niemimaan vedenjakajaa, jonka toista rinnettä joet (kuten Espanjan toiseksi suurin joki Ebro) virtaavat Välimereen, toista rinnettä joet (kuten Espanjan suurin joki Duero Atlantiin.[2] Vuorijono on noin 650 km pitkä kaari, joka ulottuu Kastilian itäosista Valencian poikki Etelä-Aragoniaan ja Etelä-Kataloniaan asti.

Korkeimpia huippuja ovat Moncayo (2 313 m), San Lorenzo (2 262 m), Pico de Urbión (2 228 m), Javalambre (2 020 m) ja Peñarroja (2 024 m).

Lähteet

  1. Iberianvuoret Eksonyymit (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 58). Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 17.7.2019.
  2. Cordillera Ibérica Gran Enciclopedia Aragonesa. Arkistoitu 9.11.2011. Viitattu 14.7.2013. (espanjaksi)

Aiheesta muualla