Nykymaailmassa Ilma-alusrekisteri:stä on tullut erittäin tärkeä ja keskustelunaihe. Alkuperäisestä lähtien Ilma-alusrekisteri on vaikuttanut ihmisten elämään monin eri tavoin synnyttäen ristiriitaisia mielipiteitä ja eriäviä näkemyksiä. Sen vaikutus on ylittänyt rajat ja se on ollut ennen ja jälkeen ihmiskunnan historiassa. Ajan myötä Ilma-alusrekisteri on ollut tutkimuksen, analyysin ja pohdinnan kohteena, eikä sen merkitys ole lakannut kasvamasta. Tässä artikkelissa tutkimme Ilma-alusrekisteri:n eri puolia, analysoimme sen vaikutusta nykyiseen yhteiskuntaan ja sen ennustetta tulevaisuuteen.
Ilma-alusrekisteri on kunkin valtion kansallinen rekisteri siviili-ilmailuun käytettävistä ilma-aluksista. Rekisterin kansallinen ylläpitovelvoite sisältyy Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAOn vuonna 1944 Chicagossa solmittuun kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimukseen[1] ja kansallisiin lainsäädäntöihin, kuten Suomessa ilmailulakiin.
Suomessa ilma-alusrekisteriä ylläpiti vuoden 2009 loppuun ilmailuhallinto, sen jälkeen Liikenteen turvallisuusvirasto. Vuoden 2019 alusta lähtien ylläpitäjä on Liikenne- ja viestintävirasto, joka julkaisee rekisterin Suomessa rekisteröidyistä ilma-aluksista kerran vuodessa tammikuussa ja päivitysotteen kuukausittain[2].
Rekisterissä on ilma-aluksesta mm.
1.1.2012 (1.1.2009, 1.1.2007) rekisteri sisälsi yhteensä 1562 (1472, 1348) ilma-alusta: