Nykymaailmassa Imatran Voima on aihe, joka on kiinnittänyt monien ihmisten huomion. Monimutkaisuudellaan ja nyky-yhteiskunnassa merkityksellisyytensä ansiosta Imatran Voima on herättänyt kiinnostuksen niin asiantuntijoiden kuin harrastajienkin keskuudessa. Populaarikulttuurin vaikutuksista teknologiaan ja politiikkaan Imatran Voima on ilmiö, joka ei jää huomaamatta. Tässä artikkelissa tutkimme Imatran Voima:n eri puolia ja sen merkitystä jokapäiväisessä elämässämme.
Imatran Voima Oy (lyhenne IVO[1]) oli Suomen valtion omistama energiantuotantoyhtiö. Yhtiön toiminta alkoi Imatrankosken patoamisella ja päättyi yhdistymiseen Neste Oy:n kanssa Fortum Oyj:ksi vuonna 1998.
Imatran Voima oli pääasiassa sähkön- ja lämmöntuotantoa harjoittava yhtiö, joka oli perustettu vuonna 1932 hallinnoimaan ja käyttämään Imatrankosken vesivoimalaitosta. Yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja oli vesivoimalan suunnittelija ja rakentaja Hugo Malmi. Yhtiön omistukseen tuli myöhemmin joukko muita voimalaitoksia, joista suurimpia ovat Oulujoki Oy:n voimalaitokset, Inkoon ja Naantalin voimalaitos hiilivoimalaitokset ja Loviisan ydinvoimalaitos. Yhtiön omistukseen kuuluivat turvevoimalaitokset Rauhalahden voimalaitos Jyväskylässä ja Joensuun voimalaitos Joensuussa sekä nykyisin Kanteleen Voiman omistama Haapaveden voimalaitos Haapavedellä.