Nykymaailmassa Jakojäännös on aihe, joka on noussut ajankohtaiseksi yhteiskunnan eri alueilla. Vuosien ajan Jakojäännös on ollut keskustelun ja analyysin kohteena sen vaikutuksensa vuoksi ihmisten jokapäiväiseen elämään. Olipa kyse tieteellisestä, yhteiskunnallisesta, poliittisesta tai kulttuurista, Jakojäännös on osoittautunut jatkuvaksi kiinnostavaksi kohteeksi tutkijoille, asiantuntijoille ja suurelle yleisölle. Tässä artikkelissa tutkimme, kuinka Jakojäännös on vaikuttanut yhteiskunnan eri osa-alueisiin ja mitä vaikutuksia sillä on nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Syvän analyysin avulla pyrimme ymmärtämään paremmin Jakojäännös:n tärkeyttä ja laajuutta nykyään.
Jakojäännös, latinaksi modulus on kokonaisluku, joka jää yli kun jokin kokonaisluku jaetaan jollain toisella kokonaisluvulla siten, että myös tuloksen tulee olla kokonaisluku. Esimerkiksi jakojäännös, kun luku 41 jaetaan luvulla 4, on 1. Eli 41:4 on 10 (kokonaislukua) ja jakojäännös on 1 tai toisin . Kongruenssilaskuissa ja niihin perustuvassa modulaarisessa aritmetiikassa tämä merkitään 41 ≡ 1 (mod 4) eli 41 on kongruentti luvulle 1 modulo 4. Esimerkiksi suomalaisen peruskoulun alaluokilla jakolasku opetetaan ensiksi tällaisena jäännöslaskuna.
Yleisemmin mikä tahansa kokonaisluku voidaan esittää muodossa , missä r on jakojäännös ja (ks. jakoyhtälö).
Jos yllä olevassa yhtälössä jakojäännös , sanotaan että luku on jaollinen luvulla .
Jakojäännös lasketaan eri ohjelmointikielissä (kuten C++, JavaScript ja Python) luvuille a ja b operaattorilla % tyyliin a % b.[1][2][3]