Käärmekuusi

Nykymaailmassa Käärmekuusi:stä on tullut suuren kiinnostuksen ja keskustelun aihe. Käärmekuusi on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion eri puolilla maailmaa joko yhteiskunnallisen vaikutuksensa, poliittisen merkityksensä tai kulttuurielämän vaikutuksensa vuoksi. Tämän artikkelin tarkoituksena on tutkia Käärmekuusi:n eri puolia ja valaista sen merkitystä ja vaikutuksia eri alueilla. Käärmekuusi:stä on muodostunut aihe, jota emme voi sivuuttaa, sen alkuperästä sen kehittymiseen ajan myötä, mukaan lukien sen vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tämä artikkeli pyrkii syvällisen analyysin avulla tarjoamaan kokonaisvaltaisen näkemyksen Käärmekuusi:stä ja sen vaikutuksista nykypäivän yhteiskuntaan.

Käärmekuusi
Käärmekuusi Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Käärmekuusi Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Kuuset Picea
Laji: Metsäkuusi abies
Muoto: virgata
Kolmiosainen nimi

Picea abies f. virgata
(Jacques) Rehder

Käärmekuusi (Picea abies f. virgata) on metsäkuusen (Picea abies) erikoinen muoto, jonka oksien kasvu poikkeaa geneettisen häiriön vuoksi normaalista.

Käärmekuusi kasvattaa yleensä hyvin vähän oksasilmuja ja työntää pitkää voimakasta versoa, joka on vahvasti neulasten peittämä. Tyypillistä on käärmekuuselle juuri se, että neulaset ovat pitkät, vahvat ja yleensä kaarevat. Äärimuotona se on pelkkä keppi, jolla ei ole oksia ollenkaan. Tällainen keppikuusi (Picea abies f. monstrosa) on kuitenkin erittäin harvinainen. Muuten käärmekuusi menestyy Suomessa luonnonvaraisena lähes koko maassa, joskin sitä esiintyy verrattain harvassa.

Aiheesta muualla

  • Ole Oskarsson & Teijo Nikkanen: Käärmekuusi Metsäpuiden erikoismuotoja kultakuusesta luutakoivuun. 23.3.1998. Metla. Arkistoitu 9.11.2013. Viitattu 23.3.2011.