Kalevankangas (harju)

Nykymaailmassa Kalevankangas (harju) on aihe, joka on saanut suuren merkityksen eri alueilla. Toimialasta, ammatista tai henkilökohtaisista kiinnostuksen kohteista riippumatta Kalevankangas (harju) on kiinnittänyt laajan yleisön huomion. Tämän artikkelin tarkoituksena on tutkia täysin Kalevankangas (harju):n vaikutusta elämäämme ja yhteiskuntaamme yleensä. Kattavan analyysin ja asiaankuuluvien tietojen esittämisen avulla se on tarkoitettu antamaan yksityiskohtainen näkemys tästä aiheesta, jotta lukijat ymmärtävät paremmin sen merkityksen ja seuraukset nykymaailmassa.

Näkymä Kalevankankaalta Viinikan suuntaan.

Kalevankangas on harju Tampereella noin kilometri keskustasta itään. Kalevankankaalla on Kalevankankaan hautausmaa. Harjun eteläpuolella on Iidesjärvi, ja harjun etelärinnettä pitkin kulkee junarata Jyväskylään.[1] Sisällissodan aikaan harju oli taistelujen tapahtumapaikka ja vankileirin sijaintipaikka. Harju on syntynyt jääkauden loppuvaiheessa noin 8 000 eaa.[2].

Vuoden 1539 käräjillä mainittu rajapaikka Kalevankivi oli kai Kalevankankaalla. Nimi voi olla esihistoriallinen ja viitata Kalevanpoikiin, kansantarujen jättiläisiin, joita ovat myös Väinämöinen ja Lemminkäinen.[3]

Lähteet

  1. Kalevankangas Kansalaisen karttapaikka. Maanmittauslaitos. Viitattu 5.9.2015.
  2. Iidesjärven ympäristö- ja maisemaselvitys, sivu 11; Tampere 2010
  3. Mistä tamperelaisen Kalevan kaupunginosan nimi tulee? Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 17.8.2024.