Kansallinen hallintokoulu

Tämän päivän artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti Kansallinen hallintokoulu:tä ja sen vaikutuksia nykymaailmaan. Kansallinen hallintokoulu:llä on ollut keskeinen rooli jokapäiväisen elämän eri osa-alueilla sen alkuperästä tämän päivän kehitykseen. Vuosien varrella Kansallinen hallintokoulu on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua ja synnyttänyt useita näkökulmia ja mielipiteitä, jotka ovat muokanneet sen merkitystä ja merkitystä yhteiskunnassa. Kansallinen hallintokoulu on jättänyt lähtemättömän jäljen nykymaisemaan populaarikulttuurin vaikutuksista teknologiaan ja tieteeseen. Tässä artikkelissa tutkimme, kuinka Kansallinen hallintokoulu on muokannut maailmaa, jossa elämme, ja mitä vaikutuksia sillä on tulevaisuuteen.

Kansallinen hallintokoulu
École nationale d'administration
Pariisin kampuksen sisäpiha
Pariisin kampuksen sisäpiha
Perustettu 1945
Lakkautettu 2021
Tyyppi jatko-opiskelulaitos
Sijainti Pariisi ja Strasbourg, Ranska
Sivusto https://www.ena.fr/

Kansallinen hallintokoulu (ransk. École nationale d’administration, ENA) oli Ranskassa sijaitseva oppilaitos. Se perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945 Pariisiin, mutta on sittemmin siirretty Strasbourgiin. Se koulutti johtavia ranskalaisia virkamiehiä ja muita johtajia. Presidentti Emmanuel Macron lakkautti koulun vuonna 2021. Sen tilalle perustettiin Kansallinen virkamiesinstituutti (ransk. Institut national du service public) tammikuussa 2022.[1][2]

Enarkki

Koulun käynyttä kutsutaan enarkiksi (ransk. énarque). Ranskassa enarkit ovat arvostettuja poliittisia johtajia ja huippuvirkamiehiä, mutta heitä on myös syytetty teknokraattisiksi ja ylimielisiksi. Myös syytöksiä ”koulutuksellisesta nepotismista” on esitetty.

Suomesta enarkkikoulutukseen pääsi vuosittain 1–2 henkilöä. Pääsyyn vaadittiin ainakin akateeminen loppututkinto ja hyvä ranskan kielen taito.

Kuuluisia enarkkeja

Lähteet

Aiheesta muualla