Tässä artikkelissa tutkimme teemaa Kasvutekijä (biokemia), aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta nyky-yhteiskunnassa. Kasvutekijä (biokemia) on ollut keskustelun ja analyysin aiheena eri aloilla kulttuurista ja politiikasta tieteeseen ja teknologiaan. Tämä henkilö/aihe/päivämäärä on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa ja herättänyt kiinnostusta, joka ylittää maantieteelliset ja kulttuuriset rajat. Näillä linjoilla tarkastelemme erilaisia lähestymistapoja ja näkökulmia Kasvutekijä (biokemia):een tavoitteenaan tarjota globaali ja rikastuttava näkemys tästä asiasta.
Kasvutekijä on orgaaninen aines (hormonin kaltainen peptidi [1] tai proteiini[2]), joka kykenee stimuloimaan solujen kasvua tai erilaistumista.[3] Kasvutekijät ovat tärkeitä erilaisten solun toimintojen säätelyssä. Kasvutekijöiden avulla pyritään tulevaisuudessa lisäämään mm. luun, hammasluun ja ruston muodostusta ja nopeuttamaan kovakudosten vaurioiden ja puutosten paranemista. Kliiniset hoitokokeet ovat jo meneillään, mutta luotettavia tuloksia on vasta vähän. Kliinisen käytön yhtenä ongelmana on kasvutekijöiden nopea inaktivoituminen ja kulkeutuminen pois vaikutuspaikalta. Tämän vuoksi tutkimus keskittyy sopivien kantajamateriaalien sekä geeni-terapia- ja kantasolumenetelmien kehittämiseen.[4]
Kasvutekijät tyypillisesti toimivat solujen välisinä viestimolekyyleinä. Tiettyihin kohdesolujen pinnan reseptoreihin sitoutuvat sytokiinit ovat esimerkkejä kasvutekijöistä.
Kasvutekijä poikkeaa sytokiinistä oikeastaan löytöhistoriansa perusteella. Toisena tärkeänä erona voidaan pitää sitä, että kasvutekijöillä on positiivinen vaikutus solujen jakautumiseen, kun taas sytokiineillä on neutraali vaikutus solujen lisääntymiseen. Toisaalta jotkut sytokiinit voivat olla kasvutekijöitä kuten granulosyytti-solulinjaa stimuloiva tekijä ja granulosyytti-makrofagi-solulinjaa stimuloiva tekijä. Kuitenkin joillakin sytokiineilla on solujen kasvua ja lisääntymistä inhiboivaa vaikutusta.
Kasvutekijät esiintyvät rakenteellisesti ja evolutionaarisesti samankaltaisten proteiinien muodostamissa laajemmissa runsaslukuisissa proteiiniperheissä. Tunnettuja kasvutekijöitä ovat esimerkiksi seuraavat:
Kasvutekijöitä voidaan käyttää muun muassa neutropenian, leukemian ja aplastisen anemian hoidossa.