Nykymaailmassa Katsuobushi on ongelma, joka kasvaa jatkuvasti yhteiskunnassa. Katsuobushi on pitkään herättänyt kaiken ikäisten ja kulttuuritaustaisten ihmisten kiinnostuksen. Olipa kyseessä vaikuttava teknologinen kehitys, kiistanalainen poliittinen päätös tai innovatiiviset taiteelliset ehdotukset, Katsuobushi ei lakkaa yllättämästä ja herättämään keskustelua. Vuosien varrella Katsuobushi on ollut toistuva aihe tiedotusvälineissä ja se on herättänyt kiinnostusta eri alojen tutkijoissa ja akateemikoissa. Tässä artikkelissa tutkimme Katsuobushi:n eri puolia analysoimalla sen vaikutusta tänään ja sen mahdollisia vaikutuksia tulevaisuudessa.
Katsuobushi (鰹節 tai かつおぶし) on japanilainen nimi kuivatulle, savustetulle ja käyneelle tonnikalansukuiselle boniitille. Katsuobushi ja kombu (merilevätyyppi) ovat dashin, monien keittojen, pohjan tärkeimmät valmistusaineet. Dashia käytetään esimerkiksi misokeiton ja kastikkeiden tekoon.
Nykyään katsuobushia löytää yleensä pieninä vaaleanpunaisina ja ruskeina lastuina pussitettuna. Suurempia, paksumpia lastuja, kezurikatsuoja (削り鰹; けずりかつお), käytetään dashi-liemen valmistukseen. Pieniä ja laihempia lastuja, hanakatsuoja (花鰹; はなかつお), käytetään monien japanilaisten ruokien, kuten okonomiyakin, maustamiseen ja koristelemiseen.
Kun hanakatsuota lisätään kuuman annoksen päälle, höyry saa lastut liikkumaan kuin tanssien. Tämän vuoksi katsuobushikoristelua kutsutaan myös "tanssiviksi kalalastuiksi".
Dashin lisäksi katsuobushia käytetään myös muiden japanilaisten ruokien valmistukseen: