Kaukasian taistelut

Nykyään Kaukasian taistelut on aihe, joka on kiinnittänyt ihmisten huomion kaikkialta maailmasta. Yhteiskuntaan, talouteen ja kulttuuriin kohdistuvan vaikutuksensa ansiosta Kaukasian taistelut on herättänyt kasvavaa kiinnostusta sen tutkimukseen ja analysointiin. Kaukasian taistelut on jättänyt pysyvän jäljen jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin aina historiallisesta alkuperästään ja sen merkityksestä nykymaailmassa. Tässä artikkelissa tutkimme edelleen Kaukasian taistelut:n merkitystä ja vaikutusta sekä sen vaikutuksia tulevaisuuteen.

Kaukasian taistelut
Osa toisen maailmansodan itärintamaa
Päivämäärä:

25. heinäkuuta 1942 – 12. huhtikuuta 1944

Paikka:

Kaukasus, Neuvostoliitto

Lopputulos:

Neuvostoliiton voitto

Osapuolet

 Saksa
Romanian kuningaskunnan lippu Romanian kuningaskunta
Unkarin vuosina 1918–1944 käytössä ollut lippu. Unkari
 Italia
Kroatia

 Neuvostoliitto

Kaukasian taistelut olivat toisessa maailmansodassa Saksan ja Neuvostoliiton joukkojen välinen taisteluiden sarja Kaukasuksen hallinnasta. Taistelut alkoivat virallisesti vuonna 1942 ja päättyivät Neuvostoliiton voittoon vuonna 1944. Sodan jälkeen Neuvostoliitto painoi mitalin 870 000 sotilaalle, jotka puolustivat Kaukasusta sodan aikana.

Saksalainen vuoristokanuuna (7,5-cm-Gebirgsgeschütz 36) 3 000 metrin korkeudessa Kaukasuksella vuonna 1943.

Saksa aloitti heinäkuussa 1942 operaatio Edelweissin, jonka tavoitteena oli valloittaa Azerbaidžanin öljykentät Kaukasuksella. Wehrmacht valloitti Stavropolin, Maikopin, Krasnodarin, Mozdokin ja Novorossijskin kaupungit lyhyessä ajassa 11. syyskuuta mennessä. Puna-armeija pysäytti saksalaisten etenemisen Tšetšeniassa Pohjois-Kaukasian strategisessa puolustusoperaatiossa, joka kesti joulukuuhun saakka. Tammikuussa 1943 puna-armeija suoritti vastahyökkäyksen, jossa vallattiin 12. helmikuuta mennessä uudelleen Stavropolin, Maikopin, Krasnodarin ja Mozdokin kaupungit sekä Novorossijsk 16. syyskuuta mennessä. Lokakuuhun mennessä puna-armeija oli ajanut saksalaiset pois Tamanin niemimaalta. Vuonna 1944 puna-armeija valtasi Krimin alueen ja Sevastopolin takaisin toukokuuhun mennessä. Saksalaiset oli ajettu lopullisesti pois Kaukasukselta 12. toukokuuta 1944 mennessä.

Aiheesta muualla

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.