Kivikaupunki

Tässä artikkelissa tutkimme Kivikaupunki:n kiehtovaa maailmaa ja sen vaikutusta elämäämme. Kivikaupunki on ollut perustavanlaatuinen hahmo ihmiskunnan historiassa, ja sillä on ollut ratkaiseva rooli monilla eri aloilla tieteestä ja teknologiasta kulttuuriin ja taiteeseen. Vuosien varrella Kivikaupunki on herättänyt suurta kiinnostusta ja ollut tutkimuksen ja tutkimuksen kohteena paljastaen yllättäviä näkökohtia, jotka ovat mullistaneet näkemyksemme maailmasta. Tässä artikkelissa analysoimme Kivikaupunki:n eri puolia ja sen vaikutusta ihmisen kehitykseen tarjoamalla syvän ja rikastuttavan katsauksen tähän jännittävään aiheeseen.

Sansibarin Kivikaupunki
Stone town
Palatsimuseo Kivikaupungissa
Palatsimuseo Kivikaupungissa
Maailmanperintökohde
Sijainti Sansibar, Tansania
6°09′45″S, 39°11′29″E
Tyyppi Kulttuurikohde
Kriteerit (ii) (iii) (vi)
Tunnusnumero 173
Valintahistoria
Valintavuosi 2000

Kivikaupunki[1] (engl. Stone Town) on Sansibarin kaupungin vanhin osa. Se on rakennettu kolmionmuotoiselle niemimaalle Sansibarin saarella Tansaniassa. Sen omaleimaista rakennuskantaa leimaa arabien arkkitehtuuri, joka on ottanut vaikutteita eurooppalaisten ja intialaisten arkkitehtuurista.

Arabien ja intialaisten arkkitehtuurista vaikutteita saaneita tyypillisiä kivikaupungin ovia.

Kivikaupungin talot on tehty koralliriuttojen kalkkikivestä ja mangovepuusta, rapattu ja kalkittu valkoisiksi. Ne ovat tyypillisesti kaksikerroksia. Kapeat pitkulaiset huoneet aukeavat sisäpihalle, jonne pääsee kapeaa käytävää pitkin. Talojen omaleimaiset ovet on tehty puusta ja koristeltu kaiverruksin. Monissa taloissa on laaja kuisti.[2]

Niemimaalla on ollut asutusta vuosisatojen ajan, mutta vanhimmat kivitalot ovat 1830-luvulta. Vuosina 1840-1856 Kivikaupunki oli aluetta hallinneiden omanilaisten pääkaupunki. Se oli vuosikymmenien ajan merkittävä orjakaupan keskus. Alue on Unescon maailmanperintökohde.

Queen-yhtyeen keulahahmo Freddie Mercury syntyi Kivikaupungissa.[3]

Lähteet

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 167. (Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet) Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7 (suomeksi)
  2. Stone Town of Zanzibar Unesco. Viitattu 2.6.2019. (englanniksi)
  3. Mercury House Atlas Obscura. Viitattu 7.10.2023.

Aiheesta muualla


{{#coordinates:}}: sivulla ei voi olla kuin yksi ensisijainen koordinaattimerkintä