Kolmas Johanneksen kirje

Tässä artikkelissa aiomme syventyä aiheeseen Kolmas Johanneksen kirje, erittäin kiinnostavaan aiheeseen, joka on viime aikoina kiinnittänyt monien huomion. Kolmas Johanneksen kirje on aihe, joka kattaa monenlaisia ​​näkökohtia sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen vaikutuksiin ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tämän artikkelin aikana tutkimme erilaisia ​​näkökulmia ja lähestymistapoja, jotka liittyvät Kolmas Johanneksen kirje:een, tavoitteenamme tarjota laaja ja täydellinen näkemys tästä aiheesta, joka on niin tärkeä nykyään. On tärkeää ymmärtää Kolmas Johanneksen kirje:n merkitys ja sen vaikutus elämämme eri osa-alueisiin, minkä vuoksi tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan kattavan ja rikastuttavan näkemyksen siitä.

Kolmas Johanneksen kirje
Ἡ ἐπιστολὴ τοῦ Ἰωάννου Γ΄
Raamattu
Uusi testamentti
Synty
Kirjoittaja (perint.) Johannes
Kirjoituspaikka Efesos tai sen lähellä[1]
Ajoitus n. 85–95 jaa.[1]
Teksti
Genre kirje
Alkukieli koinee-kreikka
Lyhenne 3. Joh.
Lukuja 1
Jakeita 15
Edeltävä:
< 2. Joh.
Seuraava:
Juud. >
Katso myösLuettelo Raamatun kirjoista

Kolmas Johanneksen kirje (m.kreik. Ἡ ἐπιστολὴ τοῦ Ἰωάννου Γ΄, Hē epistolē tū Iōannū 3) on yksi Uuden testamentin kirjeistä. Sen on kirjoittanut apostoli Johannes.

Historia

Perimätiedon mukaan kirjoittajana on pidetty Johannesta, ja kirjoituspaikkana Efesosta. Johannes kirjoitti kirjeen todennäköisesti vanhalla iällä, ensimmäisen vuosisadan loppupuolella.

Kirje on osoitettu Gaiukselle, mutta ei ole tietoa siitä, kuka Uudessa testamentissa mainittu Gaius on kyseessä. Kyseessä saattaa olla samanniminen kristitty Makedoniassa (Ap.t. 19:29), Korintissa (Room. 16:23) tai Derbessä (Ap. t. 20:4).

Kirjeen kieli on huomattavan samanlaista kuin Toisessa Johanneksen kirjeessä. Siksi tutkijat pitävät yleensä kirjoittajana varmuudella samaa henkilöä. Jonkin verran enemmän on epäilty sitä, että sama henkilö olisi kirjoittanyt myös Johanneksen evankeliumin, Ensimmäisen Johanneksen kirjeen ja Johanneksen ilmestyksen.

Sisältö

Kirjeen kirjoittaja halusi jättää Gaiuksen haltuun joukon kristittyjä, joita johti Demetrius. Gaiuksen tehtävä oli suojella heitä, sillä he olivat muukalaisia hänen kotipaikallaan. He olivat tulleet sinne saarnaamaan evankeliumia. Tämän vuoksi kirjoittaja pyrkii antamaan mainituista henkilöistä hyvän todistuksen.

Demetrius oli todennäköisesti kiertelevä saarnaaja, jonka tarkoitus oli korjata seurakunnissa valloillaan olleet harhaopit. Harhaoppisista opettajista mainitaan kirjeessä nimeltä Diotrefes. Hän oli sulkenut seurakunnan ovet kierteleviltä saarnaajilta, parjasi apostoleja, eikä suostunut lukemaan apostolista alkuperää olleita kirjeitä.

Lähteet

  1. a b Review of Every Book in the Bible Bible Overview. Daily Bible Online. Arkistoitu 20.12.2016. Viitattu 12.12.2016.

Kirjallisuutta

Suomeksi

  • Peltola, Olavi: ”Kolmas Johanneksen kirje”, Löytöretki Uuteen testamenttiin. Kauniainen: Perussanoma, 1992. ISBN 951-888-362-9 Teoksen verkkoversio.
  • Thurén, Jukka & Thurén, Lauri: Katoliset kirjeet : Jaakobin kirje, Ensimmäinen Pietarin kirje, Toinen Pietarin kirje, Ensimmäinen Johanneksen kirje, Toinen ja kolmas Johanneksen kirje, Juudaksen kirje. Aurinko, 2007. ISBN 978-951-618-842-6

Englanniksi

  • Brown, Raymond Edward: The Gospel and Epistles of John: A Concise Commentary. Liturgical Press, 1988. ISBN 0814612830
  • Marshall, I. Howard: The Epistles of John. (The New International Commentary on the New Testament 8) Wm. B. Eerdmans Publishing, 1978. ISBN 0802825184

Aiheesta muualla

Teksti

Muuta

  • Drum, Walter: Epistles of Saint John Catholic Encyclopedia. 1911. New York: Robert Appleton Company. (englanniksi)
  • Hujanen, Pasi & Koskenniemi, Erkki: Johanneksen kirjeet. SLEY:n raamattuluennot.
  • Kirby, Peter (toim.): 3 John. Early Christian Writings. (englanniksi)