Tässä artikkelissa perehdymme Kolmekymmentä tyrannia:n kiehtovaan maailmaan, tutkimme sen alkuperää, sen merkitystä nyky-yhteiskunnassa ja sen vaikutuksia eri elämänalueille. Kolmekymmentä tyrannia on ollut mielenkiinnon ja keskustelun aiheena läpi historian, ja se on motivoinut filosofeja, tiedemiehiä, taiteilijoita ja ihmisiä kaikilta elämänaloilta kaivamaan syvemmälle sen merkitystä ja vaikutuksia. Yksityiskohtaisen analyysin avulla tarkastelemme Kolmekymmentä tyrannia:n tärkeimpiä näkökohtia sen ensimmäisistä ilmenemismuodoista sen nykyiseen läsnäoloon tavoitteenamme tarjota kattava ja rikastuttava näkemys tästä monipuolisesta ja jännittävästä aiheesta.
Kolmekymmentä tyrannia (m.kreik. οἱ τριάκοντα τύραννοι, hoi triakonta tyrannoi) oli spartalaismielinen oligarkia, joka hallitsi Ateenaa peloponnesolaissodassa kärsityn tappion jälkeen huhtikuusta 404 eaa. alkaen. Tyrannien johtohahmot olivat Theramenes ja Kritias, joka oli Sokrateen ystävä.
Tyrannit rajoittivat ateenalaisten oikeuksia huomattavasti. Sen sijaan, että kaikki ateenalaiset vapaat miehet olisivat voineet osallistua oikeuden toimintoihin, oikeus suotiin ainoastaan viidellesadalle valitulle. Ainoastaan kolmellatuhannella oli oikeus kantaa asetta tai saada oikeuden päätös asioilleen. Tyrannian aikana satoja ateenalaisia tuomittiin kuolemaan myrkyllä ja tuhansia tuomittiin maanpakoon.
Thrasybulos syöksi tyrannit vallasta Theban avustuksella vuonna 403 eaa.