Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Kot Diji:n jännittävään maailmaan. Se on aina ollut erittäin kiinnostava aihe ja viime aikoina siitä on tullut entistä ajankohtaisempi, minkä vuoksi on tärkeää ymmärtää sen kaikki puolet ja näkökohdat. Tästä artikkelista löydät yksityiskohtaista tietoa, olennaiset tiedot ja kattavan analyysin Kot Diji:stä. Lisäksi käsittelemme erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä asiasta tavoitteenamme tarjota täydellinen ja globaali näkemys aiheesta. Älä siis missaa tätä tilaisuutta oppia lisää Kot Diji:stä ja sukeltaa sen kiehtovaan universumiin.
Kot Diji on asutuskeskus Sindhissä, Pakistanissa. Paikka tunnetaan parhaiten varhaisharappalaisesta pikkukaupungista ja sen yllä vuorella olevasta 1700-luvulla rakennetusta linnoituksesta. Indus-kulttuurin syntyvaihe on nimetty Kot Dijin mukaan.
Varhaisharappalaisen rauniokummun ala on 2.2–3.2 ha. Alussa Kot Dijissä oli Ravi-vaiheen asutusta. Äkkiä sinne levisi monivärinen Kot Diji -keramiikka. Tämä muuttui aikaa myöten asteittain harappalaiseksi.
Kot Diji I-kerrostumassa ei käytetty kuparia ja pronssia. Talot tehtiin alussa polttamattomista tiilistä kivipohjille. Joskus yläkaupungin kummun A kerrostumien 15–8 aikana rakennettiin yläkaupungin ympärysmuuri ainakin osittain. Kerrostumassa 7 ilmastyi viemäri ja tasainen alue, jossa oli tulipaikkoja[1]. Kaupunki jakautui linnoitukseen ja alakaupunkiin. Näiden välissä oli muuri, ja yläkaupunki oli ylempänä. Mutta kaivausten mukaan niiden rakennukset eivät poikenneet toisistaan. Yläkaupungin ala oli noin 80 × 80 m[2]. Nuolenkärjet ovat Mungidak II-IV:n tyyppisiä. Kot Diji-kaudella oli ehkä varhaista Indus-kirjoitusta ruukkujen merkeissä, luultavasti jo myös vakioituja mittoja ja painoja. Ennen varsinaista Harappan kautta sekä ylä- että alakaupunki paloivat päätellen runsaasta tuhkasta[3]. Yläkaupungin "linnoitus" paloi kummun A kerrostumien ¤ ja 3A välissä. Luultavasti sama tulipalo poltti myös alakaupungin B-kummun kerrostumien 3A ja 3 välissä[4]. Kot Divin monivärinen "sarvijumalan" kuvan omaava saviriikko on luultavasti alakaupungin kerrostumasta 3A, eli juuri paloe edeltävästä kerrostumasta[3].
Tulipaloja sattoi samoihin aikoihin myös paikoissa/kerrostumissa Gumla III, Amri II ja Naushero ID.