Lahemaan kansallispuisto

Tässä artikkelissa aiomme tutkia yksityiskohtaisesti Lahemaan kansallispuisto:tä, aihetta/hahmoa/tapahtumaa, joka on kiinnittänyt ihmisten huomion kaikkialta maailmasta. Lahemaan kansallispuisto on pitkään ollut kiehtovan ja keskustelun kohteena, ja sen vaikutus ulottuu yhteiskunnan eri osa-alueille politiikasta viihteeseen, tieteeseen ja populaarikulttuuriin. Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin Lahemaan kansallispuisto:n merkitystä ja vaikutusta, analysoimme sen merkitystä nykymaailmassa ja sen roolia ihmisten elämässä. Lue eteenpäin saadaksesi selville kaiken, mitä sinun tulee tietää Lahemaan kansallispuisto:stä ja siitä, miten se on muokannut maailmaa, jossa elämme.

Lahemaan kansallispuisto

Viru raban suoaluetta.

Sijainti
Pinta-ala
725 km²[1]
Hallinto
Perustettu
Luokitus
Kartta

Lahemaan kansallispuisto (vir. Lahemaa rahvuspark) sijaitsee Suomenlahden rannalla Harjumaalla ja Länsi-Virumaalla; se ulottuu Kadrinan, Kuusalun, Loksan ja Haljalan kuntien alueelle Pohjois-Virossa.

Kansallispuisto on Viron ja koko entisen Neuvostoliiton alueen vanhin, perustettu vuonna 1971.[1] Puiston nimi on peräisin professori Johannes Gabriel Granöltä, joka vuonna 1922 luokitteli Viron maastoalueet.[3] Nimi viittasi tuolloin vain Suomenlahden rannikkokaistan lahtiin, joista neljä suurinta ovat Kolgan-, Haran-, Erun- ja Käsmunlahti.

Pinta-alaa puistolla on 72 500 hehtaaria, josta merialuetta on kolmannes. Kansallispuiston opastus- ja vierailukeskus sijaitsee Kadrinan kunnan Viitnan kylässä.

Lahemaan kansallispuistossa on merialueita ja meren lahtia, perinteisiä rantakyliä (kuten Altja), kartanoita, pitkiä niemimaita, erilaisia suo- ja metsäalueita, jokilaaksoja – kahdeksan jokea – ja koskematonta erämaata.

Kansallispuistossa on havaittu 24 kala-, 50 nisäkäs-, 222 lintu- ja yli 800 kasvilajia. Aarnialueille voi mennä vain oppaan kanssa.

Palmsen kartano on yksi alueen entisistä suurtiloista.

Lähteet

  1. a b c d Lahemaa National Park Estonica. Arkistoitu 1.1.2008. Viitattu 2.2.2009. (englanniksi)
  2. Modèle ] : parametri url puuttuu. Estonian Nature Information SystemUrlView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Ajakiri Loodus, Eesti maastikulised üksused, 1922 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla