Lapilli

Tässä artikkelissa käsitellään yksityiskohtaisesti ongelmaa Lapilli, joka on saanut merkittävän merkityksen nykyään. Vuosien varrella Lapilli on ollut lukuisten tutkimusten ja tutkimusten kohteena, mikä on auttanut meitä ymmärtämään paremmin sen vaikutuksia ja sovelluksia eri yhteyksissä. Lapilli on herättänyt suurta kiinnostusta ja herättänyt keskustelua sen tärkeydestä ja vaikutuksista eri aloilla sen alkuperästä sen kehitykseen nyky-yhteiskunnassa. Kattavan ja tarkan analyysin avulla tavoitteena on valaista tätä aihetta ja tarjota kattava näkemys, joka voi rikastuttaa Lapilli:n tietoja ja ymmärrystä.

Lapilli (ital lapilli, "pieni kivi") on tulivuoresta sinkoutuva, ilmassa lentävä rakeen tai tennispallon kokoinen kivi tai tuhkapallo.

Lapillia Havaijin Kilauea-saarelta.

Lapillit ovat halkaisijaltaan 2–64 millimetriä.[1] Usein lapillisade laskeutuu maahan ennen tuhkasadetta, kun tulivuori räjähtää. Lapilleja syntyy tuhkapilvessä tiivistymällä kosteasta tuhkasta ja laavaa pisaroitumalla. Pisaralapillit ovat pallomaisia, pisaramaisia, nappimaisia tai nostopainomaisia. Tuhkasta tiivistyy lapilleja mm. kosteuden ja tuhkapilven hankaussähkön takia tiivistysydinten ympärille.

Lähteet

  1. Grant Heiken: Tuffs: Their Properties, Uses, Hydrology, and Resources, Issue 408, s. 7. Geological Society of America, 2006. ISBN 9780813724089

Aiheesta muualla