Limisauma

Nykymaailmassa Limisauma on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua yhteiskunnan eri alueilla. Limisauma:stä on tullut keskeinen keskustelunaihe sen vaikutuksesta talouteen aina populaarikulttuuriin. Kun siirrymme 2000-luvulle, on ratkaisevan tärkeää ymmärtää ja analysoida Limisauma:n roolia elämässämme sekä yksilöllisesti että kollektiivisesti. Tässä artikkelissa tarkastellaan Limisauma:een liittyviä eri puolia ja näkökulmia ja käsitellään sen merkitystä ja laajuutta nykymaailmassa.

Limisaumarunkoinen puuvene, kuvassa näkyy kylkilautoja tukevia rungon sisäpuolisia veistokaaria ja painokaaria

Limisauma tarkoittaa puurunkoisen laivan tai veneen rungon rakennustapaa, limisaumaista kylkilaidoitusta. Tässä rakennustavassa kylkilaudat asetetaan siten, että ylemmän laudan sisäpuolen alareuna tulee jonkin verran alemman laudan yläosan päälle. Limisaumaveneessä laudoitusta tukevat rungon sisäpuoliset kaaret asennetaan laudoituksen valmistuttua. Suomessa limisaumaveneen laudoituksessa on yleensä käytetty mäntyä, kuusta tai haapaa. Runkolaudoitusta tukevaan kaaritukseen voidaan käyttää esimerkiksi tammesta tai saarnesta tehtyjä painokaaria, jotka niitataan paikoilleen, tai massiivisia puusta valmistettuja jäykkiä veistokaaria. Vaihtoehtoinen puuveneen kylkilaudoituksen rakennustekniikka on tasasauma eli kravelli.

Pohjoismainen limisaumaveneperinne hyväksyttiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 14.12.2021 ensimmäisenä yhteispohjoismaisena aineettoman kulttuuriperinnön hakemuksena.[1]

Lähteet

Aiheesta muualla