Liperin rautatieasema

Tässä artikkelissa tutkimme Liperin rautatieasema:n aihetta perusteellisesti ja analysoimme sen eri puolia, sen vaikutusta yhteiskuntaan ja sen merkitystä nykymaailmassa. Liperin rautatieasema on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta viime vuosina, ja sen ymmärtäminen kokonaisuudessaan on välttämätöntä ymmärtää sen merkitys eri yhteyksissä. Tässä artikkelissa tarkastelemme eri näkökulmia Liperin rautatieasema:een sen historiasta sen nykyiseen vaikutukseen. Lisäksi tutkimme, kuinka Liperin rautatieasema liittyy muihin teemoihin ja miten se on kehittynyt ajan myötä. Yksityiskohtaisen ja kattavan analyysin avulla pyrimme valaisemaan tätä aihetta ja antamaan kattavan kuvan sen merkityksestä ja vaikutuksista nyky-yhteiskuntaan.

Liperi
Liperin entinen rautatieasema keväällä 2017
Liperin entinen rautatieasema keväällä 2017
Perustiedot
Lyhenne Lpe
Rataosa Pieksämäki-Joensuu
Ratakilometri 648, 812
Sijainti Käsämän kylä
Osoite 83430 Käsämä
Kunta Liperi
Avattu 1.11.1927
Lakkautettu 1.6.2003
 • henkilöliikenne  1989
 • tavaraliikenne  2002
Asemarakennus
Suunnittelija Thure Hellström
Materiaali puu
Rakennettu 1927
Ratapiha
Raiteisto yksi pääraide, sivuraide purettu 2002

Liperin rautatieasema (lyh.Lpe) on lakkautettu rautatieliikennepaikka Liperin kunnan Käsämän kylässä. Se avattiin vuonna 1927 ja korotettiin asemaksi 1946. Siitä ei kuitenkaan tullut Liperin kirkonkyläläisten suosimaa liikennepaikkaa, koska kirkonkylältä kulki suora tieyhteys Joensuuhun. Myös Viinijärven aseman läheisyys söi matkustajamääriä. Asema muutettiin miehittämättömäksi 1969, ja henkilöliikenne lopetettiin 1989. Tämän jälkeen liikennepaikalla oli tavaraliikennettä vuoteen 2002 asti. Joensuu-Pieksämäki rataosuuden perusparantamisen yhteydessä aseman sivuraiteet purettiin ja liikennepaikka lakkautettiin 2003.[1]

Asemarakennus sekä siihen kuulunut asuintalo ovat yhä olemassa yksityiskäytössä. Paikalle on jäänyt myös laiturin nimikyltti.

Lähteet

  1. Jussi Iltanen: Radan varrella, s. 354. Karttakeskus, 2009.