Lucky Luke

Tässä artikkelissa tutkimme ja analysoimme perusteellisesti Lucky Luke:tä, hahmoa/aihetta/tuntetta/teemaa, joka on herättänyt kaikenikäisten ja -taustaisten ihmisten huomion ja uteliaisuuden. Lucky Luke on ilmiö/trendi/aspekti, joka on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua nyky-yhteiskunnassa, ja on tärkeää ymmärtää sen vaikutus ja merkitys nykymaailmassa. Näillä sivuilla tarkastelemme Lucky Luke:n eri puolia ja näkökulmia sen alkuperästä ja kehityksestä sen vaikutuksiin arkielämän eri osa-alueilla. Asiantuntijoiden ja todistusten avulla yritämme valaista tätä kiehtovaa/kiehtovaa/kiistanalaista aihetta tavoitteenaan tarjota täydellisempi ja rikastuttavampi näkemys Lucky Luke:stä.

Lucky Luke
Luoja(t) Morris
Ensiesiintyminen Spirou (7. joulukuuta 1946)
Henkilötiedot
Oikea nimi Lucky Luke
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Jolly Jumper, Rantanplan
Voimat ampuu varjoaan nopeammin

Lucky Luke on alun perin belgialaisen Morrisin (oikealta nimeltään Maurice de Bevere) piirtämä ja kirjoittama sarjakuva, joka sijoittuu villiin länteen. Myöhemmin kirjoittajana toimi pitkään René Goscinny. Nykyisin sarjakuvaa piirtää ranskalainen taiteilija Achdé.

Lucky Luke ampuu nopeasti ja tarkasti, mutta ei uuteen sarjakuvajakelijaan siirryttyään ole haavoittanut tai tappanut ketään (paitsi vuoden 1956 seikkailussa Phil Defer). Hän ampuu varjoaankin nopeammin ja tuhoaa vihollisensa aseistuksen ampumalla pistoolin pois tämän kädestä tai luodin vihollisen aseen piipusta sisään. Joskus Luke tyytyy yksinkertaisempaan keinoon, eli ampuu vihollisen pistooleista iskurit tai nöyryyttää vastustajaansa ampumalla vihollisen henkselit poikki niin että housut tipahtavat kintuille. Albumien lopussa Lucky Luke tyypillisesti poistuu auringonlaskuun laulaen ”I'm a poor lonesome cowboy, and a long way from home...”

Ensimmäinen albumi Arizona / La mine d’or de Dick Digger julkaistiin Ranskassa 1947. Ensimmäisissä albumeissa näkyi Disneyn vaikutus. Kaikki albumit on julkaistu myös suomeksi.

Lucky Luken suosio perustuu tekijöiden laajaan aineiston tuntemukseen. Albumeissa käydään kohta kohdalta läpi Villin lännen mytologian yksityiskohtia. Tilannekomiikka on hyvin ajoitettua, tarinan kuljetus täsmällistä, mietittyä ja lännenfilmeihin viittaavaa sekä liioittelu sykähdyttävää.[1]

Suomessa lyhyitä Lucky Luke -sarjakuvia on julkaistu albumeiden lisäksi Mustanaamio-sarjakuvalehdessä. Lucky Lukelle on tehty myös kolme rinnakkaissarjaa: Kid Lucky, Rantanplan sekä Daltonit.

Hahmot

Lucky Lukesta tuttuja hahmoja ovat sankarin lisäksi hevonen Jolly Jumper, pelokas ja varjoaankin tyhmempi koira Rantanplan sekä sarjakuvan kestokonnat Daltonin veljekset (joilla on todellinen esikuva). Daltonin veljekset: Joe, Jack, William ja Averell. Jokainen on tässä järjestyksessä toistaan päätään pidempi. Averellilla on aina nälkä, Joe on nelikon aggressiivisin, Jack on viinaan menevä asehullu ja William taas valepukeutumisen kuningas.

Albumit

Muissa medioissa

Lucky Lukesta on tehty useita piirrosfilmejä sekä neljä näyteltyä elokuvaa.

Televisiosarjat

Elokuvat

Animaatiot

Näyteltyjä

Näytelmät

Videopelit

Hahmoa ääninäytelleitä

Suomi

Vuosi Näyttelijä Sarjat Elokuvat
1983–1984 Carl-Kristian Rundman Lucky Luke
1999, 2009 Pasi Ruohonen Daltonit (cameo) Lucky Luke – Daltonin veljekset pakomatkalla
2001-2002 Ilkka Villi Lucky Luke – Uudet seikkailut
2013 Mikko Maukonen Daltonit (nuorena)

Lähteet

  1. Kaukoranta, Heikki & Kemppinen, Jukka: Sarjakuvat, s. 149. Otava, 1982. ISBN 951-1-06710-9

Aiheesta muualla