Luettelo X Window Systemin työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä

Tässä artikkelissa puhumme Luettelo X Window Systemin työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä:stä ja sen vaikutuksesta nyky-yhteiskuntaan. Luettelo X Window Systemin työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä on nykyään erittäin tärkeä aihe ja se on herättänyt jatkuvaa keskustelua eri aloilla. Ilmestymisestään lähtien Luettelo X Window Systemin työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä on herättänyt kiinnostusta niin asiantuntijoiden kuin fanienkin keskuudessa, ja se on luonut loputtomia mielipiteitä ja teorioita, jotka pyrkivät antamaan sille merkitystä ja ymmärrystä. Vuosien varrella Luettelo X Window Systemin työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä on ollut tutkimusten, tutkimusten ja analyysien kohteena, joissa on pyritty selvittämään sen todellinen merkitys ja sen vaikutukset jokapäiväiseen elämään. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​näkökulmia Luettelo X Window Systemin työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä:een ja sen rooliin nykymaailmassa, analysoimme sen monia puolia ja kuinka se on muokannut todellisuutta, jossa elämme.

Tämä on luettelo X Window Systemille tehdyistä työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä.

Unix-tyylisillä järjestelmillä on kautta aikain ollut graafisia käyttöliittymiä ja työpöytäympäristöjä laidasta laitaan. Suosituimmaksi graafisten käyttöliittymien pohjaksi muodostui ajan myötä X Window System, joka ei kuitenkaan sisältänyt itsessään varsinaista käyttöliittymää vaan jättää sen toteuttamisen sovellusohjelmille (käytännössä käyttöliittymäkirjastoille) sekä erilliselle ikkunanhallintaohjelmalle.

1990-luvun alussa kaupallisten unix-järjestelmien valmistajat päättivät standardoida yhden käyttöliittymä- ja työpöytämallin, josta jokainen unix-valmistaja teki toteutuksen omalle käyttöjärjestelmälleen. Tämän työpöytästandardin nimeksi annettiin Common Desktop Environment. Avoimella lähdekoodilla on saatavilla OpenCDE, joka pyrkii olemaan CDE-standardin mukainen, sekä XFCE, joka on erittäin kevyt ja nopea, muttei täysin CDE-yhteensopiva (vaikka näyttääkin kovasti CDE:ltä).

Perinteisesti X-ikkunoinnin yhteydessä ei ole käytetty varsinaista työpöytäympäristöä vaan pelkkää ikkunanhallintaohjelmaa, ja nykyisinkin monet käyttäjät tyytyvät pelkkään ikkunanhallintaohjelmaan. Työpöytäympäristöt tuovat kuitenkin mukanaan mm. ohjelmistojen yhteistoimivuuden. Monet ohjelmat on nimenomaisesti suunniteltu käytettäväksi tietyssä työpöytäympäristössä.

Aloittelijoille soveltuviksi työpöytäympäristöiksi on arvioitu:

Lisäksi työpöytäympäristöinä voidaan käyttää myös itsenäisiä ikkunanhallintaohjelmia, joita ovat:

Lähteet

  • CDE Documentation Group: Common desktop environment 1.0 : advanced user’s and system administrator’s guide. Reading (MA): Addison-Wesley, 1995. ISBN 0-201-48952-X (englanniksi)
  • Rousu, Pekka: Työpöytäympäristöt Linuxilla : Linuxin kolmet kasvot. MikroBitti, 2008, nro 6-7, s. 82-85.
  • Running the X Window System application in Microsoft Windows. Poland: Noite. (englanniksi)

Viitteet

  1. Rousu, Pekka: Työpöytäympäristöt Linuxilla : Linuxin kolmet kasvot. MikroBitti, 2008, nro 6-7, s. 82-85.