Nykymaailmassa Maxwellin–Boltzmannin jakauma on ongelma, joka on saavuttanut merkittävän merkityksen yhteiskunnassa. Ilmestymisestään lähtien Maxwellin–Boltzmannin jakauma on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa ja synnyttänyt keskustelua ja kiistoja sen vaikutuksista ja seurauksista. Sen vaikutukset ulottuvat jokapäiväisen elämän eri osa-alueille ja vaikuttavat sekä henkilökohtaisella että globaalilla tasolla. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Maxwellin–Boltzmannin jakauma:n eri puolia analysoimalla sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä ja sen vaikutusta nykyään. Lisäksi tutkimme, kuinka Maxwellin–Boltzmannin jakauma on tunkeutunut eri alueille ja miten se on muokannut käsityksiämme ja käyttäytymistämme.
Maxwellin–Boltzmannin jakauma on todennäköisyysjakauma, jota käytetään kuvaamaan fysiikan ja kemian tilastollisia ilmiöitä. Esimerkiksi ilman molekyylien nopeusjakauma noudattaa Maxwellin–Boltzmannin jakaumaa. Jakauma voidaan johtaa tilastollisesta mekaniikasta ja sen avulla voidaan selittää kaasujen ominaisuuksia kuten paine.
Yleinen Maxwellin jakauma
Maxwellin jakauma (tai Maxwellin–Boltzmannin jakauma) on muotoa
on yleinen kaasuvakio eli Boltzmannin vakio kerrottuna Avogadron vakiolla
Tyypillisiä kaasuosasten nopeuksia
Yleisin kaasuosasen nopeus lasketaan kaavasta
missä
Boltzmannin vakio
lämpötila
molekyylimassa
yleinen kaasuvakio eli Boltzmannin vakio kerrottuna Avogadron vakiolla
yhden kaasumoolin massa, mikä on molekyylimassa kertaa Avogadron vakio
Se on pienempi kuin kaasuosasten keskinopeus
Kvanttiteoreettiset jakaumat
Kvanttiteoria on osoittanut, ettei Maxwellin–Boltzmannin jakauma sellaisenaan päde millekään alkeishiukkaselle. Sen sijaan niihin on sovellettava joko Bosen–Einsteinin tai Fermin–Diracin statistista jakaumalakia riippuen siitä, ovatko hiukkaset bosoneja vai fermioneja. Silloin kun hiukkasilla on mahdollisia energiatiloja niin paljon, ettei kvantittumista tarvitse ottaa huomioon, energiatilojen miehitys vastaa Boltzmannin jakaumaa. Nopeusjakauma, eli Maxwellin-Boltzmannin jakauma, puolestaan voidaan johtaa energiajakaumasta.