Mini-ITX

Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Mini-ITX:n kiehtovaan maailmaan. Se on aihe, joka on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa joko sen historiallisen merkityksen, nykyiseen yhteiskuntaan kohdistuvan vaikutuksensa tai jokapäiväisen elämämme eri osa-alueiden vuoksi. Mini-ITX on ollut tutkimuksen, keskustelun ja kiistelyn aiheena aikojen saatossa, joten se on erittäin mielenkiintoinen aihe ja sitä kannattaa tutkia yksityiskohtaisesti. Tämän artikkelin aikana analysoimme Mini-ITX:n eri puolia sen alkuperästä sen nykyiseen vaikutukseen tavoitteenaan tarjota täydellinen ja rikastuttava näkemys tästä jännittävästä aiheesta.

Mini-ITX

Mini-ITX on VIA Technologiesin kehittämä erittäin pieni emolevyjen kokoluokka, jonka ansiosta PC-yhteensopiva tietokone mahtuu pieniin ympäristöihin sekä erikoisiin käyttötarkoituksiin. Kooltaan Mini-ITX on 170mm x 170mm eli hieman Micro-ATX-standardia pienempi. Mini-ITX -emolevyjen virrankulutus on pieni, mikä tekee niistä sopivia kotiteatterijärjestelmiin, sillä lämmöntuoton ollessa alhainen voidaan käyttää hiljaista passiivijäähdytystä. Samalla emolevytyyppi sopii hyvin myös teollisuustietokoneisiin.

Kiinnityskolot ovat samoissa paikoissa kuin ATX-spesifikaatiota seuraavien koteloiden, minkä lisäksi taustalevyn ja laajennuskorttien paikat ovat samat. Mini-ITX-emolevyjä voi siis käyttää koteloissa, jotka on suunniteltu ATX- ja microATX-emolevyille tai muille ATX-standardin muunnelmille.

Mini-ITX-emolevyissä on tavallisesti integroituna yleisimmät oheislaitteet ja usein myös suoritin. Tehokkaammissa malleissa käytetään erillistä suoritinta. Emolevyissä on yksi laajennuspaikka, joka on yleensä tavanomainen PCI-väylä, tai joissain malleissa PCI Express x16-väylä.

VIA on julkaissut myös vielä pienemmän emolevyn jota kutsutaan nimellä Nano-ITX.

Aiheesta muualla

  • http://www.via.com.tw/en/ - Via Technologiesin kotisivut
  • http://www.mini-itx.com/ - Kaikkea Mini-ITX laitteisiin liittyviä juttuja, sisältää myös lukemattoman määrän erilaisia käyttäjien tekemiä muokkauksia eli modauksia sekä muutamia ohjeita erilaisten lisälaitteiden rakenteluun, kuten scart-kaapelin liittäminen koneeseen.