Mishima – elämän neljä lukua

Seuraavassa artikkelissa aiomme sukeltaa Mishima – elämän neljä lukua:n kiehtovaan maailmaan. Tutkimme tämän mielenkiintoisen aiheen kaikkia puolia sen alkuperästä sen merkitykseen nykyään. Löydämme sen vaikutuksen yhteiskuntaan, sen vaikutuksen eri alueilla ja miten se on kehittynyt ajan myötä. Laajan ja yksityiskohtaisen lähestymistavan avulla analysoimme sen eri puolia tarjotaksemme täydellisen ja rikastuttavan panoraaman. Liity kanssamme tälle Mishima – elämän neljä lukua:n tiedon ja löytöjen matkalle.

Mishima – elämän neljä lukua
Mishima: A Life in Four Chapters
Ohjaaja Paul Schrader
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Philip Glass
Kuvaaja John Bailey
Leikkaaja Michael Chandler
Tuotantosuunnittelija Eiko Ishioka
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Levittäjä Warner Bros.
Ensi-ilta 4. lokakuuta 1985
Kesto 120 minuuttia
Alkuperäiskieli japani
Budjetti 5 000 000 dollaria (arvio)
Tuotto 502 tuhatta dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mishima – elämän neljä lukua (Mishima: A Life in Four Chapters) on Lucasfilmin tuottama ja Paul Schraderin ohjaama elokuva vuodelta 1985. Elokuva käsittelee itsemurhan tehneen japanilaisen kirjailijan Yukio Mishiman viimeistä elinpäivää ja takaumin kuvattua elämää. Mishimaa esittää Ken Ogata.

Arvioita

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1993 Mishiman olevan mainettaan parempi elokuva: ”Amerikkalaisohjaaja on pureutunut tyydyttävästi japanilaiseen kulttuuriin. Tiheissä mustavalkoisissa otoksissa näkyy Nagisa Oshiman, Pojan ja Seremonian tekijän tyylillinen vaikutus.” Ogatan roolityötä hän kuvaa sykähdyttäväksi ja Glassin musiikkia jännitteiseksi.[2] Video-oppaassa vuodelta 1994 Ilkka Jauhiainen kuvaa Mishimaa silmiä hivelevän kauniiksi ja hallituksi, kehuu Philip Glassin musiikkia ja antaa elokuvalle neljä tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”erinomainen”.[3]

Palkintoja

Cannesin elokuvajuhlien tuomaristo myönsi kuvaaja John Baileylle, lavastaja Eiko Ishiokalle ja säveltäjä Philip Glassille erityispalkinnon taiteellisesta panoksesta.[4]

Lähteet

  1. https://www.boxofficemojo.com/release/rl3814884865/weekly/
  2. Fränti, Mikael: Helsingin Sanomat, 26.11.1993, s. D 11. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0
  4. Aljean Harmetz, Special To the New York Times: A DARK-HORSE FILM WINS TOP PRIZE AT CANNES The New York Times. 21.5.1985. Viitattu 5.2.2025. (englanniksi)

Aiheesta muualla