Mokkapannu

Nykymaailmassa Mokkapannu:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe. Mokkapannu on onnistunut vangitsemaan eri alojen ja yleisöjen huomion joko yhteiskuntaan, talouteen, politiikkaan tai ihmisten jokapäiväiseen elämään kohdistuvan vaikutuksensa vuoksi. Ajan myötä kiinnostus Mokkapannu:tä kohtaan on lisääntynyt, mikä synnyttää loputtomia keskusteluja, tutkimusta ja ristiriitaisia ​​mielipiteitä. Tässä yhteydessä on olennaista ymmärtää täysin, mitä Mokkapannu on, mitkä ovat sen seuraukset ja kuinka se vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Siksi tässä artikkelissa käsitellään Mokkapannu:n aihetta laajasti ja yksityiskohtaisesti, jotta voidaan tarjota laaja ja täydellinen näkemys sen merkityksestä ja vaikutuksista nykymaailmassa.

Mokkapannu

Mokkapannu tai espressopannu (ital. moka), Suomessa myös mutteripannu, on keitin, jolla valmistetaan mokkakahvia liedellä. Se on toisinaan alumiininen, paitsi kahva, joka voi olla bakeliittia, mutta myös teräksisiä ja keraamisia valmistetaan.

Tavalliseen suodatinkahviin verrattuna mokkapannulla saatu kahvi on vahvempaa ja kofeiinipitoisempaa, koska sillä saavutetaan paineen takia korkeampi lämpötila kuin kahvinkeittimellä. Paine on kuitenkin pienempi kuin espressokeittimillä saavutettava paine, joten kahvi poikkeaa varsinaisesta espressosta. Pannuja on olemassa useita eri kokoja, yhdestä kupista (3 cl) kahdeksaantoista.

Historia

Pannun kehitti italialainen Alfonso Bialetti vuonna 1933.[1] Mokka-sanan alkuperä johtuu jemeniläisestä Mokan kaupungista, jossa kahvi on tärkeä vientituote.

Rakenne

Käyttö

Läpileikkaus
Läpileikkaus

Pannun alaosa (kaaviossa merkitty kirjaimella A) täytetään vedellä aina venttiiliin asti. Suodatin (B) asetetaan paikalleen alaosan sisään ja täytetään hienoksi jauhetulla espressokahvijauheella. Yläosa (C), jossa on toinen suodatin, ruuvataan tiukasti alaosaan kiinni.

Lämmitettäessä pannua liedellä vesi alkaa kuumentua ja höyrystyä. Paineen kasvaessa vesihöyry pakottaa veden suodattimen putkeen ja ylöspäin kahvijauheen läpi. Lopulta kahvi kerääntyy yläosaan. Kun alaosa on lähes tyhjä vedestä, kuuluu pientä porisevaa ääntä. Tällöin pannu tulee poistaa liedeltä, jottei kahvi paahtuisi.

Katso myös

Lähteet

  • Rasmus Kjær., Jens Henrik Thomsen: Kaffe. Tanska: Aschehoug, 2004. ISBN 87-11-16796-3 (tanskaksi)

Viitteet

  1. The Secret History Of: Moka Express coffee maker Independent. 3.12.2010. Viitattu 6.2.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla