Muksut

Nykymaailmassa Muksut on aihe, jolla on suuri merkitys ja se kiinnostaa monia yksilöitä ja yhteiskunnan sektoreita. Muksut:stä on tullut maailmanlaajuisen keskustelun ja väittelyn keskipiste joko talouteen, terveyteen, politiikkaan tai kulttuuriin kohdistuvien vaikutustensa vuoksi. Kautta historian Muksut on synnyttänyt loputonta tutkimusta, teknologista kehitystä ja merkittäviä muutoksia tavassa, jolla ymmärrämme ja lähestymme tätä aihetta. Tässä artikkelissa tutkimme Muksut:n eri puolia ja pohdimme sen roolia nyky-yhteiskunnassa.

Vasemmalta Seppo Porkka, Inga Hinnerichsen, Tapio Lipponen ja Pekka Mäkinen

Muksut oli 1960-luvun jälkipuolella toiminut suomalainen lauluyhtye. Sen folk-vaikutteinen musiikki tunnettiin kantaa ottavista sanoituksistaan – yhtye levytti muun muassa Pentti Saarikosken ja Anselm Hollon teksteihin sävellettyjä lauluja. Yhtye oli suosittu esiintyjä Yleisradion ja Mainos-TV:n ohjelmissa.

Alun perin Muksujen musiikkialbumit julkaistiin kirjankustantaja Otavan ”kirjallisten äänilevyjen” sarjassa, oli julkaistu myös Saarikosken runoja hänen itsensä lukemina. Yhtyeen tuotannosta on myöhemmin julkaistu kattava cd-kokoelma Viisumi keväästä syksyyn – kootut laulut 1966–1970[1], jolla on yhtyeen kaikki levytykset lukuun ottamatta samojen kappaleiden julkaistuja vaihtoehtoversioita sekä Medisiinari-ep:n sensuroimattomalla versiolla (painos 50 kpl) v. 1970 julkaistua Arvo Salon sanoittamaa Runkkarin laulu -kappaletta.

Kokoonpano

Yhtyeen kokoonpanot levyillä:

Diskografia

Albumit

  • Viisumi keväästä syksyyn (1967)
  • Ole Finlandia (1968)
  • Pienen pieni (1969)
  • Kotimainen elämänmuoto (1970)
  • Viisumi keväästä syksyyn – kootut laulut 1966–1970 (1994, kokoelma)

Lähteet

  1. Tarkka, Pekka: Vessa, vesiposti, ruumisarkkuliike. Saarikosken Liisankadulla ja Lipposen Muksut-yhtyeen muut laulelmat ilmestyvät uudelleen. Helsingin Sanomat, 20.10.1994, s. 31. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla