Tässä artikkelissa tutkimme Myrsky:n kiehtovaa maailmaa ja kaikkia sitä ympäröiviä ulottuvuuksia. Sen alkuperästä sen nykyiseen vaikutukseen uppoudumme matkalle, joka johtaa meidät löytämään sen monipuolinen puoli ja mahdolliset tulkinnat. Myrsky on aihe, joka on herättänyt monien ihmisten kiinnostuksen läpi historian, ja tässä artikkelissa yritämme valaista sen mysteereitä ja selvittää sen mahdollisia merkityksiä. Valmistaudu astumaan universumiin, joka on täynnä yllätyksiä ja löytöjä, kun tutkimme yhdessä kaikkea, mitä Myrsky tarjoaa. Älä jää paitsi!
Myrsky on voimakas tuuli, jonka tuulennopeus on Suomessa käytetyn myrskymääritelmän mukaan vähintään 21 metriä sekunnissa; erityisesti myrskyllä tarkoitetaan 21−32 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia. Tuulen nopeus lasketaan 10 minuutin aikana puhaltaneesta keskituulesta, eli tuulen nopeus alueella voi ajoittain olla puuskissa voimakkaampaakin.[1][2] Myrskyä voimakkaampi eli yli 32 metriä sekunnissa puhaltava tuuli on hirmumyrsky. Kovalla tuulella tarkoitetaan on säätiedotuksissa 14-20 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta.[3]
Sanaa myrsky käytetään ilmatieteessä kuvaamaan paitsi myrskyrajaa voimakkaampaa tuulta myös voimakasta matalapainetta, joka tällaisen tuulen aiheuttaa ("Janika-myrsky liikkui maamme yli koilliseen...").[4][2]
Kielellinen myrskyn käsite on historiallisista syistä jossain määrin kulttuurisidonnainen. Tuulennopeuden mukaan määritelty myrskyn alaraja on esimerkiksi Ruotsissa, Ranskassa ja Britanniassa korkeampi kuin Suomessa. Sikäläinen myrsky vastaa suomalaisen terminologian mukaan kovaa myrskyä (boforiasteikolla yhden boforin voimakkaampaa tuulta).
Englannin kielessä sana storm ei liity vain tuuleen vaan moniin muihinkin voimakkaisiin ilmakehän häiriöihin ja näiden aiheuttamiin sääilmiöhin. Esimerkiksi: snowstorm – lumipyry, thunderstorm – ukonilma (vain joskus on kyseessä "ukkosmyrsky"), icestorm – voimakas jäätävä vesisade.[4] Näitä kuvaa suomessa sana rajuilma, johon voi liittyä ukkosta, lunta ja rakeitakin, mutta 10 minuutin keskituuli ei ylitä myrskyn rajaa[3].