Aihe Nadija Savtšenko on aihe, joka on herättänyt kiinnostuksen ja huomion monissa ihmisissä ympäri maailmaa. Nadija Savtšenko on herättänyt keskusteluja, tutkimuksia ja jopa kiistoja joko yhteiskuntavaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai päivittäisen elämän merkityksensä vuoksi. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia näkökohtia ja näkökulmia, jotka liittyvät Nadija Savtšenko:een, tavoitteenamme tarjota laaja ja täydellinen yleiskatsaus tästä aiheesta. Sen alkuperästä sen nykyisiin vaikutuksiin, mukaan lukien sen vaikutus populaarikulttuuriin, tutkimme perusteellisesti, kuinka Nadija Savtšenko on jättänyt lähtemättömän jäljen historiaan ja kollektiiviseen tietoisuuteen.
Nadija Viktorivna Savtšenko (ukr. Надія Вікторівна Савченко; s. 11. toukokuuta 1981 Kiova[1]) on ukrainalainen poliitikko, entinen helikopterilentäjä ja aiempi kansanedustaja.
Hänet valittiin puoluelistansa kärkiehdokkaana Ukrainan parlamenttiin valittu Julija Tymošenkon Batkivštšyna-puolueen (Isänmaa) .[2] Hän oli myös puolueensa edustaja Euroopan neuvostossa. Savtšenko on aiemmin ollut Ukrainan asevoimien upseeri ja helikopterilentäjä. Savtšenkosta tehtiin Ukrainassa kansallissankari ja hänelle myönnettiin Ukrainan sankarin arvonimi, kun hän jäi vangiksi ja hänet tuomittiin Venäjällä Itä-Ukrainan konfliktia seuranneiden toimittajien murhista.
Venäläismieliset kapinalliset sieppasivat Savtšenkon Itä-Ukrainassa kesällä 2014. Myöhemmin hänet pidätettiin Venäjällä, jossa häntä syytettiin osallisuudesta kaksi venäläistoimittajaa tappaneeseen kranaatti-iskuun kesäkuussa 2014 Ukrainan Luhanskissa.[3] Savtšenko taisteli Aidar-vapaaehtoispataljoonassa.[4] Ukraina syytti Venäjää Savtšenkon sieppaamisesta, ja hänen puolustusasianajajansa mukaan Savtšenkon matkapuhelimen sijaintitietojen perusteella hän oli jo kapinallisten vankina kranaatti-iskun sattuessa.[4] Maaliskuussa 2016 Savtšenko tuomittiin 22 vuodeksi vankeuteen Venäjällä.[5] Venäjän presidentti Vladimir Putin armahti Savtšenkon toukokuussa 2016 ”humanitaaristen syiden” vuoksi, ja hän palasi Ukrainaan. Samalla Ukraina vapautti Venäjälle kaksi Venäjän asevoimien tiedusteluhallinnon GRU:n jäsentä, jotka olivat jääneet kiinni Itä-Ukrainassa.[6][7]
Vapautumisensa jälkeen Savtšenko esitti parlamentissa sovittelevia ja Venäjän kantoja myötäileviä ehdotuksia. Häntä syytettiin Venäjän agentiksi.[8] Maaliskuussa 2018 Ukrainan ylin syyttäjä Juri Lutsenko syytti Savtšenkoa terrori-iskun suunnittelemisesta Ukrainan parlamenttiin.[9] Hänet pidätettiin 22. maaliskuuta,[10] kun hän oli menettänyt parlamentaarisen koskemattomuutensa.[11] Oikeuskäsittelyssä syytteet hylättiin, ja Savtšenko vapautettiin huhtikuussa 2019.[12]