Natriumformiaatti

Tämän päivän artikkelissa käsittelemme aihetta, joka on erittäin tärkeä ja kiinnostaa laajaa yleisöä. Natriumformiaatti on perustavanlaatuinen lähtökohta tämän aiheen merkityksen ymmärtämiselle nykyään. Tämän artikkelin aikana tutkimme eri näkökohtia, jotka liittyvät Natriumformiaatti:een, analysoimalla sen vaikutuksia eri alueilla ja sen merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Lisäksi tarjoamme joukon pohdintoja ja suosituksia, joiden avulla lukijamme voivat syventyä tähän aiheeseen ja ymmärtää sen tärkeyden laajemmassa kontekstissa. Liity meihin tällä informatiivisella ja pohdiskelevalla matkalla aiheesta Natriumformiaatti!

Natriumformiaatti
Tunnisteet
Muut nimet Muurahaishapon
natriumsuola
CAS-numero
PubChem CID
Ominaisuudet
Molekyylikaava CHO2Na
Moolimassa 68,0 g/mol
Ulkomuoto kiinteitä jyväsiä tai kiteitä
Sulamispiste 253 °C (526 K)
Kiehumispiste - °C (- K)
Tiheys 1,9 g/cm3
Liukoisuus veteen 97 g/100 ml (20 °C)

Natriumformiaatti on muurahaishapon natriumsuola, joka on normaaliolosuhteissa olomuodoltaan kiinteitä valkoisia jyväsiä tai kiteitä. Sen kemiallinen kaava on HCOONa. Natriumformiaatti hajoaa kuumennettaessa, jolloin syntyy muun muassa hiilimonoksidia ja vetyä, aiheuttaen näin palo- ja räjähdysvaaran. Natriumformiaatin moolimassa on 68,0 g/mol, sulamispiste 253 °C, suhteellinen tiheys 1,9 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3), liukoisuus veteen 20 °C:n lämpötilassa 97 g/100 ml ja CAS-numero 141-53-7.

Natriumformiaatti on hygroskooppinen aine eli se on ilmasta kosteutta itseensä sitova ja pidättävä aine. Sitä käytetään kiteisenä aineena esimerkiksi lentokenttien kiitoteillä paksumman jään poistoon natriumasetaatin ja urean rinnalla. Muita käyttökohteita ovat käyttö säilöntäaineena, peittauksessa, parkituksessa ja teollisissa prosesseissa pelkistimenä.[1]

Natriumformiaattia voidaan valmistaa imeyttämällä paineistetuissa olosuhteissa hiilimonoksidia kiinteään natriumhydroksidiin[1] 160 °C:n lämpötilassa.

CO + NaOH → HCOONa

Natriumformiaattia muodostuu myös sivutuotteena valmistettaessa pentaerytritolia.[1]

Salachlor on natriumformiaatin kaupallinen nimi.

Lähteet

  1. a b c Alén, Raimo: Kokoelma orgaanisia yhdisteitä: Ominaisuudet ja käyttökohteet, s. 330. Helsinki: Consalen Consulting, 2009. ISBN 978-952-92-5627-3

Aiheesta muualla