Natriumlauryylisulfaatti

Nykymaailmassa Natriumlauryylisulfaatti on aihe, joka herättää yhteiskunnassa suurta kiinnostusta ja keskustelua. Sen vaikutukset näkyvät eri aloilla politiikasta ja taloudesta tieteeseen ja kulttuuriin. Tekniikan kehittymisen myötä Natriumlauryylisulfaatti-aiheesta on tullut entistä tärkeämpi, mikä herättää ihmisissä sekä innostusta että huolta. Kautta historian Natriumlauryylisulfaatti on ollut useiden tutkimusten ja analyysien kohteena, minkä ansiosta olemme saaneet laajemman ja syvemmän näkemyksen sen merkityksestä ja vaikutuksista nykyään. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​näkökulmia ja lähestymistapoja, jotka liittyvät Natriumlauryylisulfaatti:een, tavoitteenamme ymmärtää paremmin sen vaikutus maailmaamme.

Natriumlauryylisulfaatti
Tunnisteet
IUPAC-nimi natriumdodekyylisulfaatti
Muut nimet dodekyylinatriumsulfaatti
lauryylinatriumsulfaatti
CAS-numero
PubChem CID
SMILES C(CCCCCCCCCC)COS(=O)(=O)O.
Ominaisuudet
Molekyylikaava C12H25NaO4S
Moolimassa 288,4 g/mol[1]
Sulamispiste 204 °C (477 K)[1]
Liukoisuus veteen 15 g/100 ml (20 °C)[1]

Natriumlauryylisulfaatti eli SDS (C12H25NaO4S, sodium dodecyl sulphate, sodium lauryl sulphate, SLS) on erittäin yleisesti kosmetiikassa käytetty pinta-aktiivinen aine eli tensidi. Sitä käytetään erityisen laajalti hammastahnoissa ja shampoissa, samoin siitä etoksyloimalla saatavaa natriumlauryylieetterisulfaattia.

Natriumlauryylisulfaatti aiheuttaa esimerkiksi hammastahnoissa tahnan vaahtoutumisen, mikä saattaa ärsyttää joillakin ihmisillä limakalvoja ja aiheuttaa suun limakalvon haavaumia eli aftoja.

Biokemiallisessa tutkimuksessa natriumlauryylisulfaattia käytetään muun muassa analysoitaessa proteiineja SDS-PAGE-menetelmällä.

Natriumlauryylisulfaatista käytetään myös nimityksiä dodekyylinatriumsulfaatti, natriumdodekyylisulfaatti ja lauryylinatriumsulfaatti.

Natriumlauryylisulfaatin moolimassa on 288,4 g/mol, sulamispiste 204 °C (477 K), liukoisuus veteen 20 °C:ssa 15 g/100 ml ja CAS-numero 151-21-3.[1]

Ympäristö- ja terveysvaikutukset

Natriumlauryylisulfaatti ärsyttää silmiä, ihoa sekä hengitysteitä ja saattaa aiheuttaa afta-haavaumia.

Natriumlauryylisulfaatti heikentää makuaistia makean perusmaun osalta.[2] Tämän vuoksi esimerkiksi appelsiinimehu maistuu erilaiselta natriumlauryylisulfaattia sisältävän hammastahnan käytön jälkeen.[3]

Lähteet

  1. a b c d Natriumlauryylisulfaatin kansainvälinen kemikaalikortti Viitattu 3.5.2017
  2. Adams, Michael A: Substances That Modify the Perception of Sweetness. Characterization and Measurement of Flavor Compounds, 8.11.1985, s. 11–25. ACS Publications. doi:10.1021/bk-1985-0289.ch002 Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  3. Clark, Josh. "Why does orange juice taste bad after you brush your teeth?" Discovery Health. http://health.howstuffworks.com/wellness/beauty-hygiene/orange-juice-toothpaste.htm

Aiheesta muualla