Niemi (Lahti)

Nykymaailmassa Niemi (Lahti) on aihe, jolla on suuri merkitys ja se kiinnostaa monia ihmisiä. Olipa kyse sen vaikutuksesta yhteiskuntaan, sen historiallisesta merkityksestä tai vaikutuksesta jokapäiväiseen elämään, Niemi (Lahti) on vanginnut niin asiantuntijoiden kuin fanienkin huomion. Syventyessämme tähän aiheeseen kohtaamme runsaasti tietoa, mielipiteitä ja näkökulmia, jotka pakottavat meidät pohtimaan ja kyseenalaistamaan omia ennakkokäsityksiämme. Tässä artikkelissa tutkimme Niemi (Lahti):n eri puolia, tarkastelemme sen vaikutuksia eri alueilla ja sen kehitystä ajan myötä. Sen ilmestymisestä nykyiseen tilaan pysähdymme analysoimaan Niemi (Lahti):n tärkeimpiä ja kiistanalaisimpia puolia, jotta voimme tarjota täydellisen ja rikastuttavan näkemyksen tästä aiheesta.

Niemi
Niemeen kuuluva Ruoriniemi Vesijärven rannalla ja Lahden Polttimo.
Niemeen kuuluva Ruoriniemi Vesijärven rannalla ja Lahden Polttimo.
Kaupunki Lahti
Koordinaatit 61.0044°N, 25.6547°E
Kaupunginosa nro 4
Väkiluku 1 674 (huom, osa väestöstä)[1] (2017)
Lähialueet Kartano, Keski-Lahti, Kiveriö, Kivimaa ja Mukkula

Niemi on Lahden 4. kaupunginosa, joka sijaitsee Vesijärven itärannalla. Sen naapurikaupunginosia ovat etelässä Kartano ja Keski-Lahti, kaakossa Kiveriö, idässä Kivimaa ja koillisen-pohjoisen suunnalla Mukkula.[2] Niemen tilastollisen kaupunginosan väkiluku (2017) oli 1 674.[1] Tämän tilastoalueen rajaus on kuitenkin jostain syystä suppeampi kuin Niemen kaupunginosan alue, joten kaikki Niemen kaupunginosan asukkaan eivät ole siten mukana tässä tilastoluvussa.[3][2]

Ruoriniemen kerrostaloja.
Niemen venesatamaa.

Kaupunginosassa sijaitsevat muun muassa Kivistönmäen päiväkoti, Niemen päiväkoti, Lahden tiede- ja yrityspuisto[4] ja Niemen venesatama. Myös melontaseura Vesisamoiljioiden käyttämä Kahvisaari kuuluu kaupunginosaan.[2] Niemen Vesijärveen työntyvään Ruoriniemeen on rakennettu kerrostaloja tiheällä asemakaavalla.

Alueella ennen toimineen, sittemmin puretun puunjalostuslaitoksen vuoksi sinne johti myös kapearaiteinen Loviisa–Vesijärven rautatie. Tämän varrella sijaitsi Niemen rautatieasema, jota käytettiin tavaraliikenteen tarkoituksiin. Vesijärven toinen asema, valtion leveäraiteinen Vesijärven asema on toiminut henkilöliikenneasemana Päijänteen höyrylaivoistakin tulleille matkustajille.

Katso myös

Lähteet

  1. a b Katja Karevaara: Väestönmuutokset ja ikärakenne vuonna 2017 (pdf) (Sivulla 13 kaupunginosien ja suuralueiden väkiluvut 2017, sivulla 14 väestön ikäjakaumaa kaupunginosittain) 13.12.2018. Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 15.3.2019.
  2. a b c Lahden karttapalvelu: Niemi (Kartan valikoista karttapohjaa vaihtaa ja valikosta voi hakea esitettäväksi erilaisia palveluja, kuten esimerkiksi kouluja) Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 29.10.2018.
  3. Lahti. Tilastolliset kaupunginosarajat 2016 (pdf) Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 15.3.2019.
  4. Katariina Luoma: Lahden tiede- ja yrityspuisto jatkaa kasvuaan 18.9.2012. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 29.10.2018.

Aiheesta muualla

  • Holmberg, C. E.: Lovisan-Vesijärven rautatie (Hyväksytty ratahanke suunnitelma vuodelta 1897). Helsinki: Sanomalehti- ja kirjapaino Oy, 1897. Teoksen verkkoversio (pdf) Viitattu 09/2009. (suomeksi) (Arkistoitu – Internet Archive)